Очертава ли се стабилна четворна коалиция и кои са предизвикателствата?

Експертите са обединени в едно - задава се изцяло нова парадигма на управление

14.12.2021 | 13:31 Редактор: Искра Ангелова

След като новият редовен кабинет на България вече е факт, основните въпроси оттук нататък са колко стабилна ще е четворната коалиция и какъв е хоризонтът като време пред правителството.

Поддържането на равновесие между коалиционните партньори ще бъде голямо предизвикателство и решаващо за бъдещето на кабинета, смятат експертите.

"Минимално печеливша коалиция означава, че всяка една от партиите от тази коалиция, ако оттегли подкрепата за правителството, мнозинство просто няма да има. Така че всяка една от тези партии има тежест", каза политологът Милен Любенов.

"Още в първите седмици ще се ориентираме дали има воля за реформи или ще доминира желанието да се запазва този почти акробатичен баланс между толкова различни формации. Нямаме засега ефективно взаимодействие между тях. Всеки си тича в собствения коридор и ако това продължава - по този начин може да имаме пропадания между коридорите", коментира политологът доц. Антоний Гълъбов.

"Това е един изпит за нашата политическа култура дали ще издържим това съчетание на доста различни видове партии. В момента те нямат изход. Този, който отново провали коалицията, ще бъде много тежко наказан. Така че известно време тази санкция ще ги държи", посочи културният антрополог проф. Ивайло Дичев.

А БСП може да се окаже подводният камък в коалицията, смята психологът Христо Монов.

"Г-жа Нинова е най-сложният казус и голямата цъкаща бомба. Коалицията е факт, благодарение на общата идея за смяна на главния прокурор", подчерта Монов.

"Тази коалицията ляво-дясно, която изглеждаше почти невъзможна, ДБ-БСП да са в коалиция, стана възможна благодарение на Гешев. С акцията от миналото лято в президентството той обедини срещу себе си лявата и дясната опозиция на Борисов", коментира журналистът Владимир Левчев.

Все пак, според експертите, на този етап никой от коалиционните партньори няма интерес да развали управлението.

"В тази изглеждаща почти абсурдно коалиция никой няма да иска тя да не успее. Това ще означава да не влезе в следващото НС", допълни Левчев.

Експертите са обединени в едно - задава се изцяло нова парадигма на управление. 

"Новият министър-председател декларира, че всеки министър ще си назначава заместник-министри, затова съответният министър трябва да поеме отговорността си. Струва ми се, че контрол трябва да има от министрите. Те трябва да са отговорни пред министър-председателя и така надолу по веригата", подчерта общественикът проф. Стоян Денчев.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК