Реформите са належащи - още в първите дни щяло да си проличи има ли воля за такива

Коментар на доц. Антоний Гълъбов и Милен Любенов

13.12.2021 | 21:53 Редактор: Искра Ангелова

Кои са ефектите и дефектите на кабинета "Петков"?

"В институционалната си част се сложи край на политическата криза. Имаме работещо НС, имаме работещо правителство, големият въпрос е дали имаме омиротворяване или постигане на минимално съгласие в корпоративната война, която се води. И ако имаме предвид изказванията на депутати като Христо Петров - като че ли не изглежда да имаме примирие в тази война, а това винаги е рисково", каза политологът доц. Антоний Гълъбов в студиото на "Денят ON AIR".

Според колегата му - Милен Любенов, следващите 6 месеца ще бъдат решаващи за правителството.

"Много е важно да започне бързо структуриране на екипите в министерствата, за да влезе на пълни обороти. Често се задава въпросът кое е първото нещо, което трябва да направи новото правителство? Всъщност, това са много неща, трябва да се работи на няколко писти. Важно е да отговорят на най-голямото очакване на гражданите - силно ефективна антикорупционна политика и бързи промени в законите", добави той.

Доц. Гълъбов пък смята, че в първите дни е важно как новото правителство ще приеме наследството на служебния кабинет.

"Приемането не е безпроблемно, защото видяхме, че вторият служебен кабинет продължи да кадрува до последните си дни. Част от тези кадрови назначения ще трябва да бъдат сменени. Съдебната реформа във вида, в който те я виждат, не е между първите неща, които българското общество очаква", категоричен е той.

Колегата му подчерта, че политиците не си дават сметка за трудностите, които стоят пред тях и с които ще се сблъскат.

"Нека не подценяваме администрацията, част от опита на тези хора - те са успешни бизнесмени, завършили бизнес училища. Големият въпрос е, че държавното управление изисква друг тип управление, то не се учи там. Важното е в момента е много задълбочен анализ на администрацията - как стоят структурите, тъй като видяхме бурни заявки за размествания. Нито една от коалиционните формации не излезе на трибуната да каже колко добра е другата", посочи доц. Антоний Гълъбов в ефира на Bulgaria ON AIR.

А Любенов му припомни, че в последните години доста често сме ставали свидетели на обединение на министерства.

"Административна реформа трябва да има. Говорим за нея от 2013 година, тогава трябваше да въведено и електронно правителство. Много неща се свършиха по отношение на това, но все още няма единна база, която да се стартира. Много са важни и зам.-министрите. А ако погледнем програмите на партиите през последните 10-15 години - те са много близки", допълни той.

Според доц. Гълъбов поддържането на равновесие ще бъде голямо предизвикателство и още в първите седмици ще видим дали наистина има воля за реформи.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Електра
преди 2 години
Бравооо, лапнишараните дадоха на почтените крадци властта, между тях ярко греят почтената Краднелия, откраднала и обезкостила за милиони Техноимпекс. Дамаджана Педерашков, който със спестени пари от жалката си милиционерска за семки, се е сдобил със 19 луксозни имота, като само в единия има 12 к. не. фа. Друга ярка звезда е мутрата от СИК И. Иванов, внедрен като министър в земеделието, за да възстанови ТКЗСтата, защото от тях се краде най сладко... Сигнализирай за неуместен коментар