Кирил Петков с много смела заявка, обяви целите пред новата власт

"След 4 г. България ще бъде съвсем различно място", обеща новият премиер на страната

13.12.2021 | 14:10 Редактор: Тодор Петров

"Днес е важен ден да продължим промяната на мисленето и промяната в управлението. Първата ни задача е всички да осъзнаем, че трябва да работим заедно, ако искаме по-добро бъдеще за България. Заедно с коалиционните партньори постигнахме споразумение в 120 страници - за политиките, които ще са нужни да се осъществи тази промяна. Заедно трябва да работим с опозицията за конституционни промени и промени в съдебната власт", заяви лидерът на "Продължаваме промяната" минути преди да бъде избран за премиер на България.

Петков очерта приоритетите пред новия Министерски съвет.

ЕНЕРГЕТИКА

В енергетика трябва да се избегне увеличаването на цената на тока от 1 януари и да бъдат намалени цените за бизнеса. Не трябва да зависим от никого, гръцката връзка трябва да стане основен приоритет.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Трябва да се преборим с Ковид кризата, не  може да чакаме следващата вълна да удари българската икономика, училища и здравеопазването. Трябва да се ваксинираме доброволно, но трябва да информираме българския народ, че това е единственият път напред. 3,6 млрд. от хората по света са се ваксинирали. Оставаме зад Руанда, Пакистан и Таджикистан. Моята първа заповед - всеки в МС трябва да има "зелен сертификат".

МВР

Кирил Петков се закани, че ще има нулева толерантност към корупцията и ще се следи за всеки един лев, който е непрозрачно изхарчен. Никой няма да бъде над закона и никой няма да остане ненаказан.

ПРАВОСЪДИЕ

Г-н Гешев не постигна резултатите, които трябваше да постигне един главен прокурор. За КТБ нямаше резултати от прокуратурата. Българската прокуратура мълчи за листа "Магнитски". Прокуратурата трябва да бъде реформирана.

ИКОНОМИКА

България трябва да настигне европейските си партньори. Нашият растеж на БВП продукт трябва да стане над 5%. Ние трябва да станем център за иновации и конкурентоспособност, център за нови стартиращи компании, трябва да привлечем инвестиции. 

ЗЕМЕДЕЛИЕ

България има една от най-плодородните почви в света. Време е да произвеждаме здравословни храни с висока добавена стойност. Да запазим горите си и да ги управляваме добре.

ИНФРАСТРУКТУРА И ТРАНСПОРТ

Крайно време е да свържем Северна и Южна България. Този митичен тунел под Шипка трябва да стане реалност. Трябва да построим законно магистрала "Хемус". Трябва да направим пътя Ботевград-Враца-Видин. Да изградим нови мостове над Дунава. 

ВЪНШНА ПОЛИТИКА

Трябва да сме конструктивен партньор в ЕС и НАТО. Да се борим за върховенство на закона и то да бъде свързано с европейските средства. Силата на дипломацията и решаване с мирни средства трябва да бъде български приоритет. Огромен ангажимент трябва да бъде добросъседство със Северна Македония.

ОТБРАНА

Трябва да бъде в синхрон с нашата външна политика. Българската отбрана трябва да бъде адекватна и ефективна

ОБРАЗОВАНИЕ

Акад. Денков има огромна задача да подготви нашите деца да бъдат адекватни за новите условия на труд до 2080 г. Нашите деца трябва да имат умения като работа в отбор, аналитично мислене, анализиране на голям брой данните. Всичко това трябва да стане в училище, а не с частни уроци.

СПОРТ

Всяко дете трябва да има достъп до спорт. Държавата трябва да даде адекватни спортни съоръжения треньори и достъп до международни състезания. 

ТУРИЗЪМ

България трябва да стане известна с конкурентното си предимство. Една дестинация - 100 изживявания. Няма друго кътче, където на една почивка за седмица може да отидеш на планина, море, до стара крепост или на винен туризъм.

ЕКОЛОГИЯ

Няма как да имаме добър туризъм, ако не се грижим за нашата природа. Имаме доста започнати наказателни процедури, мръсен въздух и мръсна вода. Трябва да спрем да застрояваме дюните си и да спрем да се отнасяме с българската природа като мащеха.

СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА

Не трябва да има и един пенсионер под линията на бедност. Демографската криза е един от най-големите ни проблеми. Ще работим сутрин и вечер да постигнем тези цели.

КУЛТУРА

Българската култура трябва да стане национален приоритет. 

Петков постави акцент и върху ефективното управление и дигитализацията у нас. Обещавам да съм министър на всички българи, обеща Кирил Петков. Няма да има разграничение между общините, увери той.

"Ще бъда пръв между равни, само отборно можем да постигнем всички цели. Призовавам опозицията да следи всяка наша стъпка. Управляваме парите на българските граждани и разчитам да бъдете конструктивни и критични към нашите действия. Нека веднъж завинаги дадем на България честно правосъдие с промяна в Конституцията. Вярвам, че след 4 г. България ще бъде съвсем различно място", заяви Петков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК