Кирил Петков: Подписваме споразумението днес, утре обявяваме състав на кабинета

Очакванията са новото правителство да бъде гласувано на извънредно заседание на НС на 13 декември

10.12.2021 | 13:39 Редактор: Здравко Черкезов

Коалиционното споразумение за съставяне на правителство ще бъде подписано днес, а съставът на кабинета ще бъде обявен утре. Това съобщи Кирил Петков. Изчаква се Националният съвет на БСП да  финализира документа, с който четирите политически сили ще влязат официално в партньорство. 

Разговорите на "Продължаваме промяната" с бъдещите си партньори в парламента продължиха поотделно и "следкоалиционно". Очакванията са новото правителство да бъде гласувано на извънредно заседание на Народното събрание на 13 декември, като в момента се събират подписи от депутатите.

"Надяваме се, че днес че бъде подписано споразумението, трябва да имате още малко търпение, изчакваме заседанието на БСП и след това ще бъде подписано", обеща Кирил Петков в кулоарите на Народното събрание.

"Вече говорим по теми за "следкоалиционно" споразумение – за работа, която трябва да свършим", поясни лидерът на "Продължаваме промяната".

Напускайки стаята на "Продължаваме промяната", председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов отказа да се спре пред журналисти и заяви, че с Кирил Петков са си говорили "за времето". Така финализирането на споразумението сега е в ръцете на БСП. 

"Смятам, че Националният съвет на БСП ще оцени положените усилия по това споразумение. БСП постави социалната тема на споразумението, много от нашите идеи са в това него, така че решението на БСП почти сигурно ще бъде за подкрепа", разкри депутатът Александър Симов.

Документът за бъдещо правителство мандатоносителят ще подпише поотделно с всяка от партиите. 

"Хубавото е, че със сигурност ние явно ще бъдем и в ролята на гарант като най-голямата политическа сила. Как ще го подпишем – или заедно, или поотделно – ще видим една обща снимка",  посочи Петков.

В новия кабинет от "Демократична България" ще държат на политики в секторите електронно управление, правосъдие и околна среда. 

"Включително се надяваме под формата на хора, които да упражняват определено лидерство в нашите приоритети. Не заблуждавам никого, ще бъде сложно по много причини, но всички ние трябва с необходимата сериозност и отговорност да преодолеем тези трудности", заяви съпредседателят на "Демократична България" в оставка Христо Иванов. 

Персоналните въпроси за бъдещото правителство партиите също ще обсъждат по отделно с "Продължаваме промяната".

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК