България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лидерите на "Продължаваме промяната" показали забележителна гъвкавост в името на управлението

Социолозите Мира Радева и Кольо Колев казаха от какво зависи стабилността на кабинета

10.12.2021 | 09:40 Редактор: Здравко Черкезов

Лидерите на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" изчистиха спорните точки по коалиционното споразумение.

"Не мога да разбера защо в България се драматизира фактът, че трябва да има една четворна коалиция. Това е логиката на пропорционалната система – коалиционни кабинети. Това е в основата на визията да се представляват по-малки групи в обществото", заяви социологът Мира Радева пред "България сутрин".

Според нея кабинетът е на финалната права след поредица от провалени опити, когато "всички други надежди са изчерпани".

"Десните партии не са въодушевени да подпишат с БСП, но все пак трябва да работят заедно в бъдеще. Беше лансирана идеята, че има съгласие по 18 комисии, но освен тези въпроси, ще има още и още оперативни въпроси, които ще трябва да бъдат решавани съвместно. И тук ще бъде тънкостта на управлението", посочи социологът Кольо Колев в ефира на Bulgaria ON AIR

По думите на Радева обаче, преговорите са политически евфемизъм за истинската цел на коалицията.

"Каквото и да се опитват да ни кажат, знаем, че става дума за коалиция, чиято единствена цел и предварителна заявка е да изкарат ГЕРБ и ДПС от всички възможни структури на властта. Това бе и мотото на протестите от миналото лято. Това е политическа тенденция, която търси своята материализация", изтъкна социологът и обясни защо кабинетът ще бъде устойчив:

Всяка една от тези четири партии получава представителство в рамките на постигнатите изборни резултати. Лидерите на "Продължаваме промяната" показват забележителна гъвкавост, устойчивост и бизнес подход и те вероятно ще продължават да правят отстъпки и компромиси, за да постигне управлението основната си цел – премахването на ГЕРБ и ДПС.

Кабинетът, според Кольо Колев, ще бъде стабилен дотолкова, доколкото успее да реши актуалните въпроси, касаещи енергийната и икономическа криза, пандемията, работата на администрацията и корупцията.

"Ще има много противоречия и е несъмнено, че Корнелия Нинова е майстор на откриване на вътрешни врагове и подемане на решителна битка срещу тях. Имам опасения, че те този път ще бъдат в правителството", отбеляза той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Траян
преди 2 години
Бих се радвал на една положителна промяна, но не виждам усилия или нещо ново. От кръглата маса в началото на 1990год. та до днес се изредиха хиляди сладкодумци които обещаваха промени и все хубави неща и.....нищо! Само си предаваха като на щафета "кокала" - разбирай власта и след това сипеха обвинения към своите предшественици!....И народа пъшка под власта на "кърлежи" и "пиявици", които му смучат кръвчицата....А тия сегашните даже увеличиха бюрокрацията - кой може нещо да им каже, Сигнализирай за неуместен коментар