Кои са подводните камъни пред неродената все още коалиция?

Коментар на Борис Ячев и Лало Кирилов в "Денят ON AIR"

09.12.2021 | 21:29 Редактор: Жаклина Иванова

ЕК с критики към Плана за възстановяване и устойчивост на България. От Комисията посочват, че в проекта липсват ясни и категорични законови ангажименти за декарбонизация на икономиката.

"Планът за възстановяване беше готвен от служебното правителство и беше внесен на 15 октомври. Това беше една от първите амбиции на кабинета, назначен от Радев - този План да бъде максимално бързо изготвен и внесен в ЕК. Това бързане не беше на добре, тъй като има 43 страници с ревизии, препоръки", заяви лидерът на "Силна България" Борис Ячев в студиото на "Денят ON AIR".

Няма сектор от всички, за които България е заложила искане за европейски средства, в който да липсват корекции от страна на европейските институции, добави той.

Ячев не подмина и темата с ядрените мощности.

"Отношението към изграждането на нови ядрени мощности е толкова неясно като към почти всеки от проблемите, които са набелязани в това мащабно по обема си коалиционно споразумение. Беше ясно, че тези срещи на експерти са, за да бъдат позовани проблемите. Тогава стана и ясно, че мерките за решаването на проблемите не са изчистени", убеден е той.

Според него именно това са подводните камъни, които вече започват да спъват неродената все още коалиция. Ячев добави, че не се обсъжда с какви средства ще бъдат разрешени проблемите, за които се говори в момента.

"В преговорите, които бяха проведени в търговския обект, се изказваха декларативни становища, а след тях нямаше голяма дискусия или напасване на приоритетите. В последно време проблемите са свързани със състава, не със структурата на МС. Това ще е най-големият Министерски съвет досега", каза Лало Кирилов от Българската прогресивна линия пред Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че когато Борисов е идвал на власт, е артикулирал именно тези неща, като намаляване на администрацията и строеж на нова инфраструктура.

"Онзи ден имаше точно такива изказвания на първата политическа сила - че едва ли не ще правят точно същото. За мен това е подмяна на промяната", посочи събеседникът.

"Изтекоха информации за това коя партия какво министерство ще приеме. В един момент много намирисваше на това, че МС се парцелира не толкова съобразно интересите на политическите партии, колкото на субектите, които са зад тях - на спонсорите им", добави Ячев.

С желанието на спечелилите в тези избори да бъдат в изпълнителната власт остава същото състояние - че центърът на властта ще е съсредоточен в изпълнителната власт, смята Кирилов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК