КПКОНПИ започва проверка на Караганева. Tя: Ръководя се изцяло от интереса на държавата

Ако се открият данни за корупция, материалите ще бъдат предадени на прокуратурата

01.12.2021 | 16:14 Редактор: Теодора Патронова
КПКОНПИ започва проверка на Караганева. Tя: Ръководя се изцяло от интереса на държавата

КПКОНПИ започва проверка на действията на освободения директор на Държавната консолидационна компания Ваня Караганева, съобщиха от Антикорупционната комисия. Проверката е свързана и с други действия на висши длъжностни лица от обхвата на ЗПКОНПИ.

Ще бъдат изискани всички относими документи от Съвета на директорите и от Министерство на икономиката, след което ще бъдат снети обяснения от ръководни длъжностни лица.

След завършване на проверката, Комисията ще изпрати материалите на прокуратурата, ако има данни за корупционни престъпления.

Съветът на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК) освободи Ваня Караганева като изпълнителен директор, а министърът на икономиката Даниела Везиева поиска спешна смяна на трима от членовете на ръководството. Според Съвета на директорите за по-малко от месец, откакто е назначена на поста, е извършила серия нарушения и е нанесла сериозни щети на компанията и на държавата. 

Във връзка с отстраняването от длъжност на изпълнителния директор на "Държавна Консолидационна Компания“ ЕАД Ваня Караганева, тя изпрати позиция до медиите. 

"Заседанието на Съвета на директорите (СД) на "Държавна Консолидационна Компания" ЕАД е проведено в състав трима от петима членове. Заседанието е проведено в нарушение на Търговския закон, Устава на Дружеството и Правилата за работа на Съвета на директорите, тъй като не е изготвена и връчена покана до всички, с която да бъдат уведомени за деня, часа, мястото и дневния ред за провеждане на заседанието.

Вписването на промяната в Търговския регистър, относно освобождаването ми като изпълнителен директор, инициирано от тези представители в Съвета на директорите, не е преминало като процедура в Агенцията по вписванията. Дадени са указания на вносителите да представят доказателства за редовно свикване на заседанието", казва Караганева.

В позицията се коментира още и твърдението, че е взела еднолично решение за прекратяване на пълномощията на процесуалния представител на ДКК и назначаване на друг.

"В продължение на години юридически услуги на ДКК са предоставяни от търговското дружество "КейсПро" ООД, вместо от адвокатско дружество, което е в нарушение на Закона за адвокатурата. На практика това възлагане е извършено въз основа на нищожно рамково споразумение", пише бившият изпълнителен директор.

"От пет търговски дела две са изгубени и три са на първа инстанция. Всичко това създава у мен, в качеството ми на изпълнителен директор, основателно съмнение в добросъвестността на контрагентите по тези договори и предвид доверителните отношения между клиент и адвокат съм оттеглила пълномощията му. Предприела съм действия да упълномощя друг процесуален представител да извърши мониторинг на делата относно начина на тяхното водене", се казва още в позицията.

"Към момента на избирането ми за изпълнителен директор на ДКК, не съм била в други трудови или служебни правоотношения", подчертава тя.

"Основните средства на дружеството са в "Българска Банка за Развитие" ЕАД. По никакъв начин не съм поставила в риск финансовото състояние на дружеството. По отношение на твърдението, че отказвам да изплащам в срок дължими от ДКК суми към държавата (НАП, НОИ) и доставчици, с които Дружеството има подписани договори (ЧЕЗ и др.). Всички текущи задължения на ДКК съм погасявала своевременно и регулярно", обяснява още бившият изпълнителен директор.

"От встъпването ми в длъжност като изпълнителен директор на "Държавна Консолидационна Компания" ЕАД на 29 октомври 2021г. досега, във всичките си действия се ръководя изцяло и единствено от интереса на държавата и добросъвестно изпълнявам задълженията си. Стремежът ми е да преустановя неправомерно разходване на средствата на дружеството и отказвам да се солидаризирам с порочните практики на предишното ръководство, което вероятно е и причината да бъда атакувана", подчертава бившият изпълнителен директор.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК