ГЕРБ сигнализира за нарушения в ДКК, търси отговори за уволнението на Караганева

От партията отправиха обвинения и към нея

30.11.2021 | 14:19 Редактор: Искра Ангелова
ГЕРБ сигнализира за нарушения в ДКК, търси отговори за уволнението на Караганева

От ГЕРБ поискаха отговори от Кирил Петков и Даниела Везиева по въпросите с уволнението на изпълнителния директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) Ваня Караганева. Те отправиха обвинения и към нея.

Александър Иванов подчерта, че толеранса към управлението на Министерство на икономиката вече е изтекъл, тъй като то се оглавява от служебни министри, назначени от президента, вече 7 месеца.

"Кирил Петков и г-жа Даниела Везиева в качествата си на служебни министри управляваха Министерството на икономиката, което е принципал на ДКК, която под шапката си управлява множество държавни дружества. Дружества основно и главо от Военнопромишления комплекс", допълни той.

Александър Иванов даде и пример за извършено от Караганева нарушение.

"Тя с еднолично решение е прекратила правомощията на едно адвокатско дружество, което е защитавало интересите на ДКК по 5 висящи търговски дела и еднолично тя сключва нов договор за правна помощ с ново адвокатско дружество в размер на 1 126 000 лева. Това ли е начинът на спестяването на държавни средства?", попита Александър Иванов, цитиран от "Фокус".

От ГЕРБ определиха като скандален факта, че Караганева е подписала декларация, с която уверява, че не работи на друго място, а я действителност заема пост в БАИ. Александър Иванов подчерта, че това е в разрез със Закона за публичните предприятия.

"В него се поставя задължително условие член на Брода на директорите да няма право да работи на друго място, освен ако е практикуващ лекар или студентски преподавател. Нямаме информация това да е така", заяви той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК