Ръст на пътуванията на българи в чужбина въпреки пандемията

Нивата надвишават тези преди пандемията

29.11.2021 | 17:14 Редактор: Теодора Патронова
Ръст на пътуванията на българи в чужбина въпреки пандемията

Пандемията не е блокирала интереса към пътуванията и през октомври. Месецът продължава тенденцията от пролетта насам за динамика в пътуванията - както на българи в чужбина, така и на чужденци към България на фона на затегнатите мерки и Ковид изискванията по света. Това става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ).

Особено оживен беше интересът към пътувания през летните месеци при известно затихване на Ковид вълната. Желанието на българите да пътешестват зад граница се затвърди през септември, както и през октомври - за пети пореден месец.

През октомври посещенията на чужденци в България са 567 хил., или с 35% повече в сравнение с октомври 2020 г., като транзитните преминавания са 53% (302 хил.) от всички посещения на чужденци в страната.

От общия брой чужденци, посетили България през октомври, делът на гражданите от Европейския съюз е около 43%, или 242 хил., като най-голям е броят на визитите от Румъния – 31,8%, Гърция – 21,6% и Германия – 15,6%.

Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ са 270 хил., или 47,7% от всички посещения в България. Най-голям брой са регистрирани от Турция - 146 хил., или 54% от посещенията от тази група.

В условията на продължаващата епидемична обстановка, през октомври пътуванията на български граждани в чужбина са близо 520 хил., или с 5,4% над регистрираните през октомври 2020 година, показват данните на националната статистика.

Това е ръст за седми пореден месец, след като през март за първи път от година насам пътуванията на българи зад граница отбелязаха ръст след драматичния срив заради наложените пандемични блокади.

Интересно е, че по този показател дори се надвишават нивата отпреди пандемията – за сравнение, през октомври 2019 година пътуванията на българи в чужбина са били над 473 хиляди.

Четете повече по темата в investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Джери Бадалуна
преди 2 години
Ръст на "българите" от Столпиново, Филиповци и др. топ дестинации към Запада да си вземат и от там "полагаемите им се помощи" че тук при нас не им стигат да си колят прасета, шилета и бели пуйки и да карат БМВта и Мерцедеси и да не плащат ток и др.данъци!!!.... Сигнализирай за неуместен коментар