Минутите между живота и смъртта: Разказват оцелелите от огнения Ад

"Хората крещяха като във филми на ужасите, черният дим беше като взрив на бомба..."

24.11.2021 | 13:55 Редактор: Тодор Петров

Състоянието на пострадалите при трагичния инцидент на АМ "Струма" е стабилно, съобщиха от болница "Пирогов". Оцелелите разказаха от болничната стая за минутите между живота и смъртта. 

Докато автобусът вървеше, се удари в тротоара от дясната страна, гумите на автобуса се спукаха и започна да избухва пожар. След това автобусът се премести 20 метра вляво и спря сам. Така започва разказът на 26-годишия Лулзим, който е сред малцината оцелели в огнения Ад. 

До него във фаталния автобус спи годеницата му Медина, когато започва кошмарът. 

"Спях и изведнъж чух пътниците да плачат и викат. Черният дим беше като взрив на бомба. Всички спяхме, беше около два през нощта. Чух деца да плачат, имаше много деца", сподели Медина Лютфи. 

"Хората започнаха да кашлят да повръщат, да крещят като във филми на ужасите. Успях да счупя страничното стъкло на автобуса и скочих. След това издърпах годеницата си, която не можеше да ходи, защото кракът ѝ беше счупен още преди инцидента", разказа още Лулзим. 

Освен себе си и годеницата си, Лулзим успява да спаси и останалите петима, които оцеляват след катастрофата. Техни близки прекараха нощта пред болницата в очакване на информация за състоянието им. 

"Ние сме от вчера сутринта тук. Дойдохме да донесем храна и вода на оцелелите, но не можем да ги видим. Имаме четирима близки от седмицата преживели инцидента. Но изживяваме и трагедия, защото други наши близки починаха в катастрофата", споделиха роднините.

Властите са започнали процес по разпознаване на жертвите чрез ДНК. Не е ясно обаче колко време ще отнеме, а дотогава официален списък от имена с починалите няма да има. 

"И аз имам бегъл контакт, знаейки, че голяма част от семействата са мои приятели на мои познати, защото са от Скопие - от общината откъдето аз идвам. Не можем да им потвърдим, защото все пак трябва идентификация. Затова обявихме оцелелите, за да стане ясно, че ако не са сред тях, значи са загинали", каза министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи.

Оцелелите ще останат за допълнително наблюдение още поне няколко дни. 16-годишното момиче, което е най-младият пациент, спасен в огнения Ад, ще бъде оперирана заради травма на дясното коляно.

Властите в Скопие са изпратили молба до българската прокуратура в разпознаването на жертвите да се включат македонски експерти.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК