Повече пресечни точки или разделителни линии при преговорите за правителство?

Не виждам как с десни средства ще се постигнат леви резултати, коментира Корнелия Нинова

22.11.2021 | 18:50 Редактор: Елеонора Танева

След еуфорията на победителите в изборите е време за работа. Първи Румен Радев поздравиха от "Продължаваме промяната" с равносметката, че 90% от техните избиратели са подкрепили настоящия държавен глава.

"Днес вярваме, че промяната наистина ще продължи. Ние сме готови да работим с този президент. Знаем как той работи, знаем, че поставя България над всичко. Така че запретваме ръкави и ни чака много работа. Заедно ще успеем", заяви Кирил Петков в поздравление, отправено през Facebook. 

Първите, застанали зад Радев и Йотова преди 5 години, останаха зад гърба му и след втората им победа. 

"Разликата е смазваща. Поздравяваме победителя, пожелаваме му успешен мандат. Поздравяваме и социалистите, които са били едни от най-активните гласували. Дано политическата ситуация се успокои и да започнем сериозна работа със създаването на редовно правителство и парламент", каза лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова.

И въпреки че преди вота избирателите на "Демократична България" бяха призовани да гласуват по съвест, една от партиите в коалицията определи преизбирането на Радев като категоричен успех. 

"Радев е получил два пъти повече подкрепа от своя опонент. От една страна имаше и по-ниска избирателна активност, от друга страна, защото през годините той беше много последователен", коментира Борислав Сандов от "Зелено движение".

От ГЕРБ определиха резултата от изборите като несправедлив. Други разчетоха резултата предпазливо. 

"Когато ситуацията опря до Радев и кандидат, подкрепен от предишните управляващи, нещата бяха ясни за всеки анализатор. Но има две неща, които трябва да се отбележат и превръщат победата в пирова: първото е, че Радев и Герджиков загубиха в сравнение с подкрепата, която са имали през 2016 г. Второто е ниската избирателна активност", заяви председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Продължаваме промяната", "Има такъв народ, БСП и "Демократична България" продължават с експертните разговори за правителство във вторник. Партиите са категорични, че този път пресечните точки между тях са повече от разделителните линии.

"От следващата седмица, от вторник, както сме се разбрали с другите партии започваме да работим детайлно, така че да направим ясен, конкретен, точен план България да стане едно много по-хубаво място през следващите 4 години", даде предварителна заявка Асен Василев.

"Започват експертните разговори утре, за да отсеем спорното от безспорното. Една дясна политика е да намаляваш дефицита в бюджета, но той не води до добри социални решения. Ще намерим сечението, сигурни сме, но не виждам как с десни средства ще се постигнат леви резултати, особено в тези кризи", коментира Корнелия Нинова.

"Това, че тази коалиция е по-център ориентирана, ни дава възможност да имаме както някои леви, така и някои десни политики. Колкото до персоналния състав на правителството, той още не е обсъждан. На практика като приключим етапа с коалиционното споразумение, ще пристъпим към имена", добави Борислав Сандов.

Първите теми на разговор ще бъдат в секторите "Икономика", "Енергетика" и "Правосъдие".

Вижте повече в репортажа на Йоана Ангелова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Десницата- корумпирана , левицата - некадърници, Бог да пази България .Червените и децата им спечелиха изборите, само че пак са прицакани, предстоят виденови времена с много капани и провали. Сигнализирай за неуместен коментар