Обществото спечелило промяна, а Радев изпълнил със съдържание президентския пост

Коментар на адвокат Николай Хаджигенов и политическия анализатор Георги Харизанов

21.11.2021 | 23:06 Редактор: Жаклина Иванова

В резултата на изборите днес няма никаква изненада. Това е състезание, макар и с един куц кон. Президентът Радев се опита и остана президент. Това заяви адвокат Николай Хаджигенов от ИБГНИ в изборното студио на Bulgaria ON AIR.

"Има някой, който можеше да препъне Радев, но той в навечерието на периода, в който можеше да се издигат кандидатури, каза че няма да го направи. Това е Петър Стоянов. Г-н Герджиков е страхотен човек и кандидат, но нивата на разпознаваемост и на политически заряд при него не съответстват на капитала на г-н Радев", посочи политическият анализатор Георги Харизанов.

Според него едно голямо мнозинство си е избрало президент, след като два поредни пъти си е избирало мнозинство в парламента, което е конструирано като опозиционно на сегашните управляващи.

"ГЕРБ има проблем с вота срещу себе си. Проблемът не е с конкретна политическа партия. ГЕРБ загуби от хората, които не искат те да са на власт. Този анализ е важен - кои хора правят партията неприемлива за обществото", заяви Харизанов.

По думите на Хаджигенов през последните години Корнелия Нинова води БСП към "странна" посока.

"Подобно поведение беше неадекватно, но това беше част от борбата за оцеляването на Нинова. Оцеляването е в нейните ръце, а в случая тя ще се хване и за сламка - тази сламка се оказа Румен Радев", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Политическият анализатор напомни, че двете "червени линии" на Нинова за съставяне на правителство са темата за Северна Македония и джендър идеологията, Истанбулската конвенция.

Хаджигенов коментира и това дали у нас съществуват ляво и дясно.

Левите крадат точно толкова, колкото и десните, когато няма правосъдие, прокуратура, разследващ апарат, изтъкна той. Правосъдие и изтегляне на държавата от икономиката - с това можем да пресечем порочните практики, категорични са събеседниците.

"Българското общество спечели промяна. То я искаше и я завоюва - спечели я на парламентарния терен, а скоро може да го направи и на терена на изпълнителната власт. Въпреки че идва от мандат, Радев продължава да бъде възприеман като носител на промяната", заяви Харизанов.

Политическият анализатор смята, че вариантите за развитие на събитията следващия месец не са в полза на Нинова.

"Радев показа, че президентската институция има смисъл. 30 години демокрация и най-накрая един бивш военен успя да изпълни със съдържание президентския пост. Бих искал Радев във втория си мандат да започне да взема повече трудни решения", завърши Хаджигенов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК