Социолог: Започна разпад на ядрата на партиите, избирателните нагласи се променят

Боряна Димитрова посочи, че през последните години се наблюдава спад в доверието към партиите

19.11.2021 | 22:38 Редактор: Теодора Патронова
Социолог: Започна разпад на ядрата на партиите, избирателните нагласи се променят

В момента се наблюдава разпад на ядрата на партиите. Социолозите уловиха движенията на младите хора във вота. Трудното, което предстои, е да се види в разграждането на партиите процесът, който беше катализиран на тези избори. Това мнение изрази Боряна Димитрова, управител на “Алфа рисърч”.

По думите ѝ големите промени в избирателните нагласи са били засечени от социологическите проучвания, но колебанията в твърдия електорат на големите партии тепърва трябва да се изследват. Тя определи като ключов фактор победата на “Продължаваме промяната”, припозната като президентската партия, която е най-близо до Румен Радев.

Димитрова посочи, че през последните години се наблюдава спад в доверието към партиите и "генерално на интереса към политическия живот на страната".

"Ниската избирателна активност го доказа особено красноречиво. По време на предизборната кампания в нито един момент основните кандидати не заявиха кои са и какви се техните възгледи, нито съпоставиха или сблъскаха тези свои възгледи“, заяви Боряна Димитрова и напомни, че във всички големи демокрации дебатите са средство за повишаване на информираността на гражданите към даден избор.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК