Властите удължават епидемичната обстановка до пролетта

Локдаун на този етап не се предвижда

12.11.2021 | 13:50 Редактор: Елеонора Танева

Министерството на здравеопазването предвижда удължаване на епидемичната обстановка с 4 до 6 месеца. Това обяви министър Стойчо Кацаров. Според здравните власти въведените у нас мерки дават резултат. 

Заболеваемостта у нас вече е 822-ма души на 100 000 население. 

"От две седмици средно за страната започна да спада темпът на нарастване на заболелите. Започва да намалява и броят на хоспитализираните пациенти с Ковид-19", уточни епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

"Намалява натискът върху здравната система, има достатъчно легла в болниците. Ковид зоните, които се разкриха от началото на септември, свършиха добра работа", добави министър Кацаров. 

Увеличил се е и броят на тестовете, което от своя страна води до навременно диагностициране на болните и тяхното карантиниране. За това е помогнал най-вече въведеният "зелен сертификат". Той също така е активизирал имунизацията в България, която трябва да продължи, препоръчаха здравните власти.

Заради положителната тенденция здравният министър съобщи, че и учениците от големите класове могат да се върнат обратно в клас. Ще има достатъчно тестове и за тях. 

"Възможно е следващата седмица, ако Министерството на образованието прецени и се осигурят доставките на тестове, да се върнат и по-големите ученици в клас", каза Кацаров.

До 3 седмици се очаква страната ни да получи и противовирусни таблетки за домашно лечение на Ковид-19. То ще е за хора над 12-годишна възраст и с придружаващи заболявания. 

"Курсът на лечение продължава 5 дни. Медикаментът е подходящ за пациентите в лека форма на коронавирусната инфекция. Ще се изписват до 5-ия ден от положителния тест", обясни директорът на дирекция "Лекарствена политика" към МЗ д-р Десислава Велковска.

А освен "ремдесевир", който се използва от миналата година за болнично лечение на пациенти в тежко състояние, скоро в болниците ще има на разположение и нов вид лекарствен продукт.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години