МЗ: От декември в България ще лекуваме Ковид-19 с хапче за 5 дни

Лекарството е ефикасно, ако се прилага в първите дни след положителен тест

12.11.2021 | 11:22 Редактор: Елеонора Танева

През декември се очаква у нас да има лекарство, което да се прилага при хора с Ковид-19 в началото на болестта.

"Противовирусният продукт ще бъде изписван два пъти дневно за 5 дни. Той е ефикасен, ако се прилага до 5 дни след положителен тест за коронавирус. Подходящ е за пациенти с лека до средна степен на заболяването, които имат придружаващи фактори като затлъстяване, хипертония, диабет. Може да се прилага при възрастни и деца над 12 г.", уточни директорът на дирекция "Лекарствена политика" в МЗ д-р Десислава Велковска.

Медикаментът ще бъде достъпен във всяко лечебно заведение в България. Здравният министър подчерта, че доставката на лекарства не означава, че хората трябва да спрат да се ваксинират.

"Повечето лекарства дават 50-60% ефективност. Това е несравнимо с ваксинацията, при която в 9 от 10 случая заразен дори няма да стигне до болница. Ваксинацията остава приоритет, който ни пази от тежко протичане на заболяването, лекарството ще помогне само на част от хората", заяви здравният министър Стойчо Кацаров. 

Пари за различни лекарства за лечение на Ковид-19 има до края на тази и началото на следващата година.

"Една ваксина струва около 15-20 евро, а медикаментите са 50-60 пъти по-скъпи. От медицинска, социална и икономическа гледна точка ваксинацията няма алтернатива", допълни Кацаров.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК