Чака ни тежка зима, предстоят фалити

Инфлацията изяде увеличението на пенсиите и заплатите, заяви Султанка Петрова от ВМРО

05.11.2021 | 21:39 Редактор: Елеонора Танева

Работодатели и синдикати не се разбраха за увеличението на минималната работна заплата. От КНСБ искат тя да бъде 700 лева, а от догодина да достигне до 764 лева. Според бизнеса това ще доведе до масови фалити.

"Инфлацията изяде увеличението на пенсиите и минималната и средната работна заплата. Продуктите от първа необходимост скочиха с 20 до 50%. Допълнително към това е скокът на електроенергията, който ще доведе до нови поскъпвания", коментира кандидатът на депутат от ВМРО Султанка Петрова в студиото на "Денят ON AIR".

Според нея липсва социален диалог, който да обедини българските синдикати и работодатели. След среща с представители на туристическия бранш е песимист за бъдещия сезон.

"Предстоят фалити. Хотели и ресторанти няма да могат да отворят, няма да могат да си платят разходите за ток. Зимата ще бъде тежка. Този нов скок на тока трябва да се отложи. Не трябва да натоварваме хората, те вече изнемогват", заяви Петрова.

Тя е категорична, че следващото Народно събрание трябва да увеличи минималната работна заплата и да помисли за подкрепа на всички граждани. 

"Тези 300 лв., които ще дадат за компенсация на хората заради горивата са крайно недостатъчни. Ние имаме 500 000 работещи на минимална работна заплата, над 2 млн. са пенсионерите, които изнемогват. Всичко, което се случва, е плод на нашия неразумен избор. Трябва да бъдем отговорни, когато правим своя избор на 14 ноември. Държавата има нужда от хора с опит и ум, трябва да изберем правилните хора, които да ни изведат от тази тежка ситуация", добави кандидатът за депутат пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че служебното правителство е пропиляла ценни месеци през лятото, за да убеди хората да се ваксинират.

"Важно е всеки български гражданин да вземе за себе си информиран избор. Хората вярват в конспиративни теории, защото от лекарското съсловие подават разнопосочни сигнали. Още през летните месеци бяха правени прогнози от математици и експерти и те ни предупредиха за тази четвърта вълна. Няма как да сме изненадани, защото това се очакваше", каза още Петрова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК