300 лв. ще бъдат ли достатъчни?

Пенсионерите казват, че дори и с добавките трудно се справят с високите сметки

04.11.2021 | 18:52 Редактор: Здравко Черкезов

Разширяват финансовата подкрепа за отопление в размер на 300 лв., която получават най-засегнатите и уязвими групи. За целта са отпуснати допълнително 15 млн. лв. по бюджета на Министерството на труда и социалната политика, средствата ще достигнат до над 50 хиляди семейства. 

Подпомагане могат да получат лицата, които с до 30 лв. надхвърлят прага от определения минимум за кандидатстване. Помощ ще получат и регистрираните безработни, които не са достигнали минималната продължителност от шест месеца, преди подаване на заявлението. 

От помощта ще могат да се възползват и хората, които отговарят на нормативните критерии, но не са подали документи в определения за това срок - до 31 октомври тази година, както и самотно живеещи възрастни хора, самотни родители на деца до 3 години и хора с увреждания.

Много пенсионери не получават помощи за отопление. Димитричка дори си е спряла парното, защото ѝ е скъпо. 

"300 лв. е абсурд да ми стигнат. Ние сме на парно и аз съм изключила парното защо – защото ми е скъпо. Не смятам, че доходите, които имаме, ще могат да стигнат разходите, които ще имаме", смята Димитричка. 

Пенсионерите казват, че дори и с добавките трудно се справят с високите сметки. 

"Ние сме пенсионерки, дават за отопление социални, какви ли не доходи. Нямаме такива пари, пенсията, това ни е доходът. Те сега и парното и токът ще дойдат. Засега плащаме пък как ще бъде не знам", сподели Мария Ангелова.

Новата помощ ще се полага на всички, които надхвърлят с до 30 лв. изискуемия минимум за кандидатстване за месечна помощ. 

"На тази подкрепа ще имат право да я получат и всички лица, които са с увреждания над 50% загубена работоспособност или вид степен на увреждане, съответно самотно живеещите възрастни хора, самотните родители с деца до 3 годишна възраст, деца и възрастни с увреждания. Всички рискови групи, които попадаха в условията за получаване на месечна финансова помощ за отопление през есенно-зимния отоплителен сезон", заяви социалният министър Гълъб Донев.

Министърът поясни още, че всички други лица, които не са успели да кандидатстват за социални помощи за отопление и отговарят на старите условия ще могат да го направят в 14 дневен срок.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК