Въпреки вдигането на пенсиите: Експерти бият тревога за сериозно обедняване

Минималната става 370 лв. от 25 декември

25.10.2021 | 19:28 Редактор: Здравко Черкезов

Пенсиите нарастват с 84 лв. догодина, a през 2023 г. и 2024 г. – средно с 87 и 91 лв. Това показват изчисленията на Националния осигурителен институт (НСИ).

Увеличението идва след решението процентът за всяка година осигурителен стаж да се увеличи от 1,2 на 1,35 на сто.

Така от 25 декември тази година, минималната пенсия се увеличава от 300 на 370 лв., максималната става 1500 лв., а социалната за старост ще бъде 170 лв.

Прогнозите на НОИ са, че през 2023 г. пенсията за стаж и възраст ще достигне 628 лв. А през 2024 г. средният размер бъде 669 лв. Как приемат увеличението пенсионерите и какво казват експертите?

Манолка Георгиева получава минимална пенсия и има множество заболявания. Казва, че се справя много трудно с плащането на сметките и купуването на лекарствата си. Няма надежда, че догодина след увеличението на пенсиите, парите ще ѝ стигат.

"Като слушам, че 4 пъти се увеличават ток, вода, телефон храни лекарства и нямам престава. И отсега съм притеснена с толкова пари.... Мои познати казват, че 500 лв. не им стигат – сега преди увеличението", сподели тя.

"Само приказват и обещават, само обещават, че пенсиите ще се увеличат, лекарства безплатни...", каза пенсионерът Георги Йорданов. 

Според експертите, ако цените на стоки и услуги продължават да се увеличават, ще се стигне до сериозно обедняване на населението въпреки вдигането на пенсиите.

"Ако този темп на инфлацията се запази още месеци напред, както изглежда, че ще се случи тази зима, то вече говорим за ранно обедняване. Инфлацията вече е надхвърлила ръста на доходите", обясни икономистът от Института за пазарна икономика Адриян Николов.

"До вчера киселото мляко съм го вземал по 1,10 лв. Отивам днес, казва продавачката - "От днес е 1,20 лв." Всичко върви нагоре, няма спиране. И се отоплявам на газ. Как да стане работата, никак", смята Михаил Михайлов.

Според изчисленията на НОИ нарастването на пенсиите на годишна база е около 7-8%.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК