Пенсионери се презапасяват с храна за зимата: Страх ни е от повишаването на цените

Възрастните в Благоевград отдавна са спрели да пазаруват прясно мляко

11.10.2021 | 08:46 Редактор: Искра Ангелова
Пенсионери се презапасяват с храна за зимата: Страх ни е от повишаването на цените

Пенсионерите от Благоевградска област масово ползват допълнителните пари, изплатени към пенсиите, за презапасяване с хранителни продукти.

“Купуваме брашно, захар, олио, ориз, тоалетна хартия и други трайни стоки, защото ни е страх от повишението на цените. Рязко се покачват, всяка седмица има повишение, а магазинерите казват, че и още ще поскъпват. Затова се запасяваме, та да изкараме зимата. Годините и времето ни е научило да оцеляваме при кризи”, разказа 78-годишната баба Надежда, която заварваме с претоварена количка в квартален магазин. Жената купува и 10 килограма извара, за която казва, че ще затвори в буркани.

Пенсионерите се ядосват и на цената на хляба, защото хем върви нагоре, хем е некачествен, според тях. Заводският хляб е най-евтин в Благоевград и той се продава за 1,40 лв. Бабите обаче заявяват, че ако поскъпне самуна, ще правят питки, затова и пазаруват брашно, пише "Труд".

Възрастните в Благоевград отдавна са спрели да пазаруват прясно мляко от търговската мрежа поради високите цени. В града отново се появиха уличните млекари, които продават домашно прясно мляко за левче литъра. Пенсионерите приготвят от него кисело мляко, домашно сирене и кашкавал. "С тези пенсии нямаме изход, върнахме се с години назад", жали се баба Надежда.

Вълната на презапасяване се оказа масова и в други градове в региона. Хората влагат допълнителните пари в продукти, за да преживеят зимата. Притесняват се и за цената на електрическата енергия, защото повечето се отопляват с радиатори. Някои получават енергийни помощи заради бедност, но други нямат никакви добавки за топлото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК