Пеканов и Везиева порязаха бизнеса: Не се предвиждат компенсации

Държавата не е напълно затворена – затова нямало нужда от допълнителни мерки

30.10.2021 | 19:02 Редактор: Здравко Черкезов

Въпреки нестихващото недоволство на бизнеса държавата не възнамерява да променя мерките. Компенсации за понижените обороти и за намалелия брой клиенти заради въвеждането на "зеления сертификат" също не се предвиждат. Това заявиха пред Bulgaria ON AIR вицепремиерът Атанас Пеканов и министърът на икономиката Даниела Везиева.

Държавата не е напълно затворена – затова служебното правителство е на мнение, че бизнесът не се нуждае от допълнителни компенсации.

"Пред алтернативата да затворим държавата, отново да се чудим откъде да вземем пари, така че да подпомогнем през някакви мерки бизнеса", поясни икономическият министър. 

"През лятото ние оставихме икономиката, мерките бяха щадящи да има възможност за приходи. Те бяха най-свободни през лятото", изтъкна от своя страна вицепремиерът Пеканов. 

"Всички искания, каквито и да са те, било то резонни, било то с някакъв привкус, трябва да си даваме сметка, че няма как да увеличим параметрите", категорична бе министър Везиева.

От правителството отчитат като грешка въвеждането на "зеления сертификат" за изключително кратко време.

"Може би трябваше по-рано да въведем зеленият сертификат и с по-дълго време на обяснителна кампания. Трябваше да се справим по-добре", призна Пеканов.

В същото време недоволството на бизнеса не стихва. През изминалата седмица от бранша излязоха на протести и блокади в страната, включително в Хасково. Бизнесът не се отказва от своите искания. Затова от бранша остават в стачна готовност.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
5 rate up comment rate down comment 2
Само да попитам
преди 2 години
Как преценихте че бизнеса няма нужда от компенсации освен безсмислени проверки за сертификат някой ходил ли е да види каква е финансовия ефект върху бизнеса някой видя ли че поток от клиенти към повечето места се е сринало и няма хора а ако няма хора няма и оборот е от къде да се платят всички издръжки питам със какъв аргумент е взето това решение че няма нужда от помощи. Там сте да служите на народа е на да го спъвате. Сигнализирай за неуместен коментар