Ресторантьори: Взимат ни хляба от ръцете, да бяха наложили истински локдаун

Много заведения са принудени да затворят, обслужват по една маса на вечер

28.10.2021 | 18:54 Редактор: Елеонора Танева

Протести имаше и в цялата страна срещу "зелените сертификати", с които се ходи на заведение. От 20 години Антон стопанисва ресторант в центъра на Казанлък. Решил се е на крайното действие и да демонтира 200 кв. м. от заведението си, защото вече не може да си позволи да плаща наема.

"Едно заведение, което вече 20 години работи в центъра на Казанлък, трябва да приключва работа заради мерките и рестрикциите, които взема правителството от днес за утре. Те искат да унищожат нашия бизнес, нашия бранш, нашия поминък. Да вземе хляба от ръцете на нашите работници", заяви Антон Каракоев.

В ситуацията на Антон са много ресторантьори в цялата страна. Затова те се включиха в подкрепа на протеста в столицата с блокади и шествия в различни градове. В Пловдив към ресторантьорите се присъединиха адвокати, музиканти, фитнес инструктори. 

Протестиращите в Бургас блокираха ключови кръстовища в града. Пропускани бяха само автобусите от градския транспорт.

"Има реално по една маса на вечер заета, няма как да издържаме бизнеса си по този начин. По принцип сме в локдаун, при 20% ваксинирани няма как да бъде по друг начин", коментира Манол Тодоров.

"Настояваме за свобода и право на избор. Ваксините са въпрос на личен избор", добави Илия Дамянов.

Във Варна недоволните поискаха да бъдат променени условията за издаване на "зелени сертификати".

Въвeждaнeтo нa "зeлeния cepтифиĸaт" вдигнa нa пpoтecт пpeдcтaвитeли нa paзличнитe бpaншoвe в Pyce. 

Хотелиерите във Велинград също излязоха на протест и предложиха конкретно решение за излизане от кризата.

"Да се каже затваряме на първи, можем да ви отворим след две седмици. Но затваряйки ви на първи трябва да знаете, че на другия първи всички трябва да сте със "зелен сертификат". Всичко щеше да се нормализира по болници, нямаше да има недостиг на легла. Щяха и да се нормализират цените, защото никой не работи и нямаше да има консуматори и там щяха да се нормализират цените", обясни позицията си зам.-председателят на БХРА Златко Златанов.

В Хасково протестиращите символично "зазидаха" входа на Областната администрация, защото според тях държавата не ги иска и те не искат държавата.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК