Огромни суми пари за строителството на "Хемус" са изтекли в Близкия изток

Според Рашков средствата са отделяни за купуване на избиратели

04.11.2021 | 17:44 Редактор: Теодора Патронова

Нагнети се напрежение между предишни и настоящи управляващи след акция на ГДБОП. Повод стана темата дали през строителни компании са изтичали пари към Близкия изток. Средствата са били плащани авансово за изграждането за магистрала "Хемус".

При акцията антимафиотите претърсваха фирми в Благоевград, Пловдив и Смолян. Има и задържани.

Магистрала "Хемус" може да бъде платена повторно, тъй като част от авансово платените 675 млн. лв. вече не са в страната.

"Българският народ има всички основания да плати още веднъж магистралата, защото някои от фирмите заявиха, че парите не са при тях", заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

От МВР са засекли износ на пари към Обединените арабски емирства в размер на 21 милиона лева от собственик на строителна компания.

"Много се надявам този човек да си е спестил парите от закуски, за да ги изнесе в Дубай, а да не ги е присвоил от сумите, които българският народ е отделил за строителство на магистрала "Хемус", подчерта Рашков. 

"Хемус" се строи – вие изглежда, че все още не разбирате, че "Хемус" се строи – проверяват се незаконните участъци. Ако искате незаконно да строим "Хемус". Вие не разбрахте ли че на 4 и 5 се строи незаконно", коментира служебният министър на регионалното развитие арх. Виолета Комитова.

Според Рашков суми от авансовите плащания са отделяни за купуване на избиратели.

"Лица, който пряко участват в тези схеми за нелегалното изграждане на магистрала "Хемус". Ние на практика все още не сме стигнали до непосредствените строители. Затова аз няколко пъти казах че сме изправени пред една невиждана хипотеза, някой който е строител под прикритие", поясни Рашков.

По думите му става въпрос за десетки милиони изтекли от българския бюджет и тези средства са преминали през една банка собственост на Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заплаши, че ще съди Рашков.

От Камара "Пътища" разкритикуваха акцията в пътностроителните фирми и я определиха като политическа кампания преди изборите и репресия срещу частния бизнес. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК