Малките ученици може и сами да се тестват за Ковид-19

Надеждността на щадящите тестове е над 90%

25.10.2021 | 17:56 Редактор: Елеонора Танева

Обрат с обучението на учениците. Здравните власти планират от другата седмица да върнат в училищата децата от първи до четвърти клас. Това обаче ще стане с т.нар. щадящи тестове, които учениците трябва да си правят два пъти в седмицата - в понеделник и в четвъртък, преди първия час. Ако някой ученик се окаже позитивен, ще бъде връщан вкъщи. Реакциите на родителите не закъсняха.

"Тази седмица ще учим, другата няма да учим, пък ще се тестваме, пък няма, докога така?", пита Петя Прокопиева. 

"Аз съм  "за" тестването, но имам опасения относно вземането на самото изследване", не крие притеснението си Мария.

Валери, който е ученик в 9 клас, предпочита да се тества, вместо да учи от вкъщи.

"По принцип съм съгласен, само да са безопасни тестовете, по-добре да сме присъствено, а не дистанционно", коментира ученикът. 

Идеята е да се използват тестове, които са максимално щадящи за децата. В 51-во училище в София от месец вече ползват подобни.
 
"Изваждат се нещата от комплекта. В кутийката директно се слага слюнка,  с пипетка се взима от секрета и се слага в контейнерчето, в което има друг разтвор. Разклаща се и след това се капват няколко капки в касетката. Резултатът се отчита след 12 минути", обясни директорът Асен Александров.

Според проучванията надеждността на тези тестове е над 90%. А учители смятат, че с малко помощ дори и децата от 1 до 4 клас ще могат сами да си направят теста.

"Това е поколението, което всекидневно ни учудва с възможностите си, така че смятатам, че ще успеят", заяви учителят  Боян Боев.

Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката ще внесат проект на постановление в Министерския съвет за осигуряване на 13 млн. лв. за щадящи тестове за най-малките ученици. СИНХРОН: д-р Стойчо Кацаров- министър на здравеопазването - 

"Желанието ни е още от следващата седмица да върнем децата, зависи дали ще осигурим тестове, може и още във вторник-сряда", прогнозира министър Стойчо Кацаров.

"За да се случи този подход, имаме нужда от съдействието на родителите и учителите", уточни министърът на образованието Николай Денков.

Учителите, които ще се завърнат в клас заедно с учениците, ще трябва да имат "зелен сертификат" или и те да се тестват два пъти седмично. Ако масовото тестване от 1-ви до 4-ти клас проработи и даде добри резултати, ще върнат в клас поетапно и по-големите ученици. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК