Въвежда се удостоверение за гражданите с доказан Ковид-19 от антигенен тест

То ще важи само на територията на България

25.10.2021 | 11:47 Редактор: Теодора Патронова
Въвежда се удостоверение за гражданите с доказан Ковид-19 от антигенен тест

От днес всички граждани, които са доказано преболедували Ковид-19 с положителен резултат от направен антигенен тест и са регистрирани в Националния регистър за борба с Ковид-19, могат да изтеглят своето удостоверение за преболедуване от интернет портала на Националната здравно-информационна система.

Документът беше разработен от "Информационно обслужване" АД в рекордно кратки срокове от 4 дни. Удостоверението ще важи само на територията на България и с него няма да може да се пътува зад граница.

Гражданите, които желаят да получат удостоверение за преболедуване на Ковид-19, доказано чрез бърз антигенен тест, трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и телефонния номер, с който са регистрирани в Националния регистър за борба с Ковид-19. Те ще получат специален SMS код, който трябва да се въведе в страницата на портала.

Удостоверението за преболедуване ще е с продължителност 365 дни от датата на първия положителен антигенен тест за Ковид-19. Припомняме, че валидността на удостоверенията за преболедуване на Ковид-19 беше удължена от 6 на 12 месеца.

Гражданите, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Ковид регистъра, ще продължат да ползват европейския "зелен сертификат". Въпреки че съгласно Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент продължителността на сертификата за преболедували с доказан PCR тест е 180 дни, във връзка с новите противоепидемични мерки за територията на България, неговата валидност е удължена до 365 дни от датата на първия положителен тест.

Общо 1,470 млн. е броят на изтеглените "зелени европейски сертификати" до този момент. От обявяването на епидемичните мерки на 19 ноември до този момент гражданите са изтеглили над 550 000 сертификата.

Днес в часовия диапазон 9:00-10:00 ч бе постигнат рекорд по изтеглени сертификати – 24 723, а от началото на деня броят им надхвърли 60 000. От тях 13 000 са удостоверения  за преболедуване на Ковид-19, доказано чрез бърз антигенен тест, което е около 20% от всички изтеглени документи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 2 години
С други думи, това е сертификатът от преболедуване, който досега важеше 6 месеца, а сега ще важи година. Това досега се доказваше с писиар, а не с антигенен тест. С други думи, ако сме го прекарали, но не сме се регистрирали официално като болни, пак няма да можем да докажем, че сме били болни и имаме антитела. Сигнализирай за неуместен коментар