Подготвя се поетапно връщане на учениците в класните стаи

Условието за това е те да бъдат тествани два пъти в седмицата

25.10.2021 | 12:39 Редактор: Жаклина Иванова
Подготвя се поетапно връщане на учениците в класните стаи

Учениците от училищата, затворени заради заболяемост над 750 на 100 000 души на общинско ниво, ще се върнат поетапно в клас. Прави се всичко възможно още следващата седмица да се възстанови присъственото обучение за децата от 1 до 4 клас.  

Условието за това е те да бъдат тествани два пъти в седмицата – в понеделник и четвъртък. Това ще става безплатно с възможно най-щадящите антигенни тестове, при които нищо не се докосва до носа или устата на детето. То ще дава слюнка в малък контейнер или пликче, която ще бъде изследвана с реактив.  

Тестването ще става със съгласието на родителите. Децата, чиито родители не са съгласни, ще продължат да учат онлайн. Правителството ще отпусне 13 млн. лв. за осигуряване на безплатни тестове за ученици. Също два пъти седмично ще бъдат тествани и учителите, които се връщат в училище без документ на ваксиниране или за преболедуване, информираха от МОН.

Това стана ясно на съвместен брифинг на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков и министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"Въвеждаме филтър на входа на училището, за да го направим безопасно. За тази цел имаме нужда от подкрепата и на родителите, и на учителите. Няма никакво място за действия, които подриват възможността на нашата образователна система да си свърши работата", уточни министър Денков.

Образователният министър подчерта, че педагозите са се справили изключително добре през миналите години, но сега трябва да направят следваща стъпка.

"Това, което затваря училищата, не са министерствата, а рискът от заболяване и тежки последствия за децата", заяви още проф. Денков.

Според статистиката, ако около 15 септември тази година са се разболявали около 100 деца и младежи на ден,  то в някои дни от последната седмица този брой вече надхвърля 500 дневно. 

Още днес Министерството на здравеопазването ще обяви обществена поръчка за доставка на щадящи тестове. Министерството на образованието и науката създава организация тестването да започне веднага, когато те са налични.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
КД
преди 2 месеца
Предпочитам да уча онлайн, пред тестването!!! Сигнализирай за неуместен коментар