Родители са подали жалби срещу преминаването "от днес за утре" към онлайн обучение

Според тях, заповедта трябва да бъде обявена за невалидна

22.10.2021 | 18:38 Редактор: Теодора Патронова

Родители на бунт срещу заповедта на просветния министър, с която учениците в няколко града у нас преминаха на онлайн обучение. Във Върховния административен съд вече са внесени три жалби от недоволни родители. Според тях, заповедта трябва да бъде обявена за невалидна.

Заповедта на министъра на образованието за преминаване в онлайн обучение дава на родителите буквално часове, за да се организират за следващия ден. А за някои организацията се оказа невъзможна. Затова родители от 139-о училище в София вече са подали жалба срещу заповедта на образователния министър.

Преминаването в онлайн среда само за няколко часа е допълнителен стрес не само за учениците и родители. Според учителите дистанционното обучение е най-трудно за първокласниците и за учениците в по горен курс, които срещу "зелен сертификат" могат да посетят всичко друго, но не и училище.

Новите мерки се отразяват и на работата на медиците. Ден след въвеждането на "зеления сертификат" опашки се извиха пред най-голямата спешна болница. Само трима от тестваните вчера в "Пирогов" медици са получили "зелен сертификат" заради срива в системата, като документът са получили е с грешна дата и час.

През последните дни срив е имало не само в системата чрез която се издава "зелен сертификат", но и в системи, с които учениците учат онлайн.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК