Бизнес и управляващи търсят заедно изход от енергийната криза (+СНИМКИ)

Пореден протест под прозорците на властта се проведе заради високите цени на тока

19.10.2021 | 13:55 Редактор: Жаклина Иванова

Бизнес и синдикати на пореден протест под прозорците на властта заради високите цени на тока. Цената на борсовия пазар вече надхвърли рекордните 450 лева за мегаватчас.

На демонстрацията са представители на двете най-големи синдикални организации - КНСБ и КТ "Подкрепа", както и такива на бизнеса. Основното недоволство е насочено към високата цена на тока, а исканията са за компенсации.

Помощите да бъдат за всички небитови потребители.  Предприемачите искат помощите да са в размер 75% от разликата между цената на борсата и ден напред.

Двама от представителите на бизнеса и на синдикатите влязоха в сградата на Министерския съвет, за да се срещнат с управляващите и да намерят решение за енергийната криза.

"Тук сме, защото са заплашени работните места на хората, а доходите им не са сигурни. Всичко това е заради високите цени на електроенергията в предприятия, където работодателите не могат да отделят ресурс за увеличаване на фонд работна заплата", посочи протестиращият Тодор Капиталов.

"Тази висока цена на тока увеличава цената на нашата продукция. Ние ставаме неконкурентоспособни и не можем да продаваме нашата стока. Имаме подписани догори за определени цени, които не можем да променим", каза работникът във фирма за трикотажни облекла Стойка Кънева.

"Всички цени ще се вдигнат. Най-вече като се вдигне цената на работодателите ни, нормално е да бъде много тежко за всички", подчерта протестиращият Мирослав Митков.

Служебното правителство обяви, че са набелязани поредица от мерки, с които да помогне на бизнеса.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК