Увеличението на тока взриви страната, бизнеси подготвят мащабен протест

Те настояват за сериозни компенсации

18.10.2021 | 18:54 Редактор: Жаклина Иванова

Бизнес и синдикати излизат на голям протест заради рекордно високите цени на тока. Те настояват за сериозни компенсации. В същото време държавата с опит да овладее кризата, но без конкретика за мерките, които ще предложи. Държавният глава Румен Радев е категоричен - служебното правителството се е превърнало в кризисен щаб. Конкретните мерки за овладяване на кризата с цените на тока ще станат ясни в сряда.

"Допълнително ще се промени регулаторният механизъм, където е необходимо, така че ефектът на крайните потребители, потребителите от последна инстанция и техните права да бъдат защитени и да имат възможност да търгуват на дългосрочния пазар. Държавата не поставя условия на бизнеса", посочи премиерът.

Президентът Румен Радев беше категоричен, че на първо място трябва да бъде неутрализиран ударът върху обществото, но да не се забравя и бизнесът.

"Тази дискусия днес ми дава убеденост, че има консенсус за приоритети. На първо място - да се гарантира социална поносимост за българските граждани. Да не поставяме под риск училищата, болниците", уточни държавният глава.

Част от бизнеса настоява за директни договори на 150-160 предприятия с АЕЦ ''Козлодуй'' и Националната електрическа компания. Други работодатели смятат, че трябва да се компенсират всички небитови потребители с 75% от разликата между прогнозната и реалните пазарни цени от август насам.

Заради липсата на конкретни мерки, бизнесът и синдикатите ще протестират.

"Дебатът беше полезен, експертен. Накрая решенията обаче липсват. За нас, добрата воля, която беше изразена от президента Радев и премиера Янев, е добър знак, но недостатъчен", каза Пламен Димитров от КНСБ

"Последните три месеца се сблъскахме с ужасяващата цена на електроенергия. Като се има предвид всички ограничения и загуби в последните две години, и тепърва ограниченията, които предстоят, не виждаме как ще се справи браншът с нарастващите сметки", подчерта председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов.

От КЕВР също набелязват мерки, които ще оповестят до дни. Най-вероятно БЕХ отново ще изкупи дълга на "Топлофикация"- София към "Булгаргаз".

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК