Обявяват мерки в енергетиката заради кризисните цени на тока

Дискутират се различни идеи как той отново да стане достъпен за бизнеса

18.10.2021 | 15:30 Редактор: Жаклина Иванова

Служебният кабинет ще обяви в сряда мерки в енергетиката. Това обяви премиерът Стефан Янев на среща за кризисните цени на тока и природния газ, в която участват правителството, бизнесът и синдикати.

Президентът Румен Радев организира кръглата маса в "Бояна", след като в събота чу мнението на енергийните експерти. На срещата се дискутират различни идеи как токът отново да стане достъпен за бизнеса - от увеличени помощи за бита, през връщане на пари на фирмите, до промяна на системата.

Конфедерацията на работодателите в България настоява за директни договори на 150-160 предприятия с АЕЦ "Козлодуй" и с Националната електрическа компания. Да се компенсират всички небитови потребители с 75% от разликата между прогнозната и реалните пазарни цени от август насам, докато се нормализира пазарът. Това пък искат от Асоциацията на индустриалния капитал.

"Допълнително ще се промени регулаторният механизъм, където е необходимо, така че ефектът на крайните потребители, потребителите от последна инстанция и техните права да бъдат защитени и да имат възможност да търгуват на дългосрочния пазар", посочи премиерът.

"Трябва да се изплашим, за да действаме адекватно. Тези 50 лв., за които се говори, при свръхизиземване от порядъка на 350-400, вече са нищо", коментира председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България на Васил Велев.

"Мисля, че имаме консенсус за приоритетите. На първо място - да се гарантира социална поносимост за българските граждани. Да не поставяме под риск училищата, болниците, детските градини, ВИК- дружества, железопътния транспорт. И на следващо място - бизнесът. Този, който дава постъпленията и парите в бюджета, е българският бизнес", подчерта президентът Румен Радев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК