Образователният министър с нова заповед заради коронавируса

Центровете за подкрепа на личностното развитие минават онлайн

15.10.2021 | 12:28 Редактор: Тодор Петров
Образователният министър с нова заповед заради коронавируса

Центровете за подкрепа на личностното развитие (ЦПЛР) в София и Националният дворец на децата ще прехвърлят временно част от дейностите си онлайн заради усложнената епидемична обстановка в града. Работата с деца със специални образователни потребности ще може да се осъществява и присъствено на индивидуални сесии, но само с разрешение на родител. 

Новата организация е разписана в заповед на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков и е в съответствие с наложените от РЗИ противопедимични мерки в столицата.  

Дистанционните занимания ще започнат от понеделник, като ще се провеждат в социалните мрежи. Такива може да са езикови курсове, занимания по математика, музика, спортни или народни танци, програмиране, а при наличие на материали – и дейности като дърворезба. 
Ще бъдат преустановени индивидуалните и групови спортни тренировки, съобщиха от МОН. 

В останалата част от страната ЦПЛР, които не са затворени със заповед на здравните власти, трябва да продължат да спазват Насоките на МОН за обучение и действия в условия на извънредна епидемична обстановка. Същото важи за детските градини, училищата и Центровете за специална образователна подкрепа. 

При 10% отсъстващи деца и ученици или при много отсъстващи учители директорите трябва да направят предложение към министъра на образованието и науката за преминаване към ротация или към цялостно дистанционно обучение. 

На ротация не могат да бъдат повече от 50% от децата или учениците, като първи онлайн трябва да започват да учат по-големите. Учителите и учениците от V до XII клас трябва да носят маски през целия си престой в училище. Остават изискванията за дезинфекция, спазване на отстояние и проветряване. 

Насоките на МОН ще бъдат актуализирани съобразно заповедите на министъра на здравеопазването.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК