Парадоксално: Родители на карантинирани ученици не могат да си вземат болнични

Семейните лекари нямат право да издадат болничен лист на карантинирано дете, което посещава училище

14.10.2021 | 19:29 Редактор: Теодора Патронова

В парадоксална ситуация попадат все повече родители на деца между 7 и 14 години. Оказва се, че нямат право на болничен, ако детето им е карантинирано като контактно на болен съученик или учител. 

Синът на Мирослава е в трети клас. Ако се наложи детето да бъде поставено под карантина, тя няма как да си вземе болничен, за да го гледа. 

"Ясно е, че не мога и трябва да стои сам вкъщи, което е абсолютно недопустимо да стои самичък. Въпреки че законът е такъв, че до 12 години не можеш да го оставяш сам", коментира Мирослава.

Според разпоредбите на здравното министерство болничен на родителя може да се издаде за карантинирано дете, което ходи в детска ясла или градина, но не и в училище.

Общопрактикуващият лекар д-р Татяна Матева коментира, че семейните лекари нямат право административно, законово да издадат болничен лист на карантинирано дете, което посещава учебно заведение.

"Тоест от 1 клас нагоре. Това, че държавата не се е погрижила вече година и половина да адаптира законодателствата си със закона за закрила на детето, с наредбата за временна нетрудоспособност, това не е наш ангажимент", добави още лекарят.

Ако ученикът е карантиниран, единственият законов вариант е един от двамата родители да си пусне платен или неплатен отпуск. Заради недоразуменията, лекари твърдят, че родителите масово отказват да тестват децата си.

"Ако то е с доказана коронавирусна инфекция, родителят може да получи болничен лист и заради това, че той самия е под карантина като контактен. Но с доказана коронавирусна инфекция. В момента родителите масово отказват децата им да бъдат тествани по техни си мотиви", обясни д-р Матева.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК