4 пъти се е увеличил броят на учениците под карантина, общо 515 паралелки учат онлайн

Два пъти повече са и учителите в изолация заради коронавируса

04.10.2021 | 19:18 Редактор: Теодора Патронова

Броят на учениците под карантина се е увеличил четири пъти от началото на годината. Два пъти повече са и учителите в изолация. 

Носенето на маски и тестването на преподавателите всяка седмица остават препоръчителни, а какво ще се случи в училищата - зависи от това как се спазват мерките.

Хелена е шестокласничка от СУ "Панайот Волов" в град Бяла. Тъй като има грипоподобни симптоми, днес родителите ѝ я водят да ѝ направят бърз тест за Ковид.

"Има много отсъстващи, последно като бях на училище, от целия клас – 23-ма човека, бяхме останали 6. Имаше към 6-7 карантинирани класове и много болни учители, доколкото разбрах. Сега ми е по-спокойно онлайн, защото да няма много заразени", каза ученичката.

В училището учат 381 деца в 17 паралелки. При 16 ученици с доказан Ковид от днес всички минават на дистанционно обучение за две седмици.

Албена Кирова, която е директор на училището, заяви, че шестима ученици са с положителен тест. "Съответно броят на отсъстващите деца беше сериозен и след шестата карантинирана паралелка ми стана ясно, че трябва да се вземат спешни, бързи мерки", добави тя.

Общо 515 паралелки в страната са преминали в дистанционна форма през последната седмица.

Директорът на НУ "Св. Св. Кирил и Методий“ в Бяла Александър Джеков заяви, че има доста болни и тъй като има един период скрит за болестта, очаква и други деца да са положителни или да са под карантина заради родителите си, защото общата картина на заболеваемостта в града е доста тревожна. 

На всички ученици под карантина са осигурени мобилни устройства. И ако по-големите се справят с телефоните и таблетите, за първокласниците това е предизвикателство.

"По-трудно е за 1 и 2 клас, защото вие знаете, че един първокласник много трудно би могъл да се справи с изучаване на елементите, на цифрите, на буквите, докато в клас учителят много помага и децата доста по-добре работят", каза Александър Джеков .

Родителите на децата до 14 години, които учат онлайн, могат да кандидатстват по програма към Министерството на труда и социалната политика. За едно дете ще получават една минимална работна заплата, а за двете деца - заплата и половина.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК