Цените на имотите в София растат по-бързо от тези в Париж, Виена, Мюнхен, Прага

Столиците на съседните на България страни се доста по-надолу в класацията

07.10.2021 | 10:15 Редактор: Искра Ангелова
Цените на имотите в София растат по-бързо от тези в Париж, Виена, Мюнхен, Прага

Цените на имотите в София са се покачили с 11% на годишна база през второто тримесечие на тази година. Това постави столицата ни на 51-а позиция в глобалната класация за ръста на цените на жилищата на Knight Frank сред 150 града. За сравнение през първото тримесечие на 2021 година столица ни беше класирана на 40-о място. 

Въпреки прогнозите за "смърт на градовете", в 140 от всички разглеждани пазари, цените се покачват. Средно за всички градове в изследването ръстът на цените на жилищните имоти е около 10% през второто тримесечие на годишна база.

Столиците на съседните на България страни се доста по-надолу в класацията от София. Столицата на Гърция Атина заема 87-о място с ръст от 6,3%, а Букурещ е едва на 117-о място с ръст от едва 3 на сто за посочения период. 

Интересно е обаче, че в София цените на имотите растат по-бързо от тези в Виена (10,7%), Мюнхен (9,1%), Сингапур (7,1%), Амстердам (7,5%), Франкфурт (7,6%), Париж (4,6%), Прага (4,5%). 

На първо място е канадският град Халифакс с годишен ръст на цените от малко над 30%. Общо 57 града регистрират двуцифрен ръст на годишна база през второто тримесечие.

В топ десет на най-бързо растящите жилищни пазари са още Измир (30%) и Сеул (30%), Финикс (29,3%), Москва (28,8%), Хамилтън (28%), Сан Диего (27,1%), Санкт Петербург (26,7%), Истанбул (26,4%) и Отава (25,8%), информира Money.bg.

В топ 20 попада много американски градове, което още веднъж показва колко нажежен е пазара на жилища в САЩ. От месеци брокерите се оплакват, че предлагането е оскъдно, а търсенето не намалява. Освен във Финикс, цените растат сериозно и в е Сиатъл (25%), Сан Франциско (22%), Далас (21%), Маями (20%) и други. 

На другия полюс е Венеция, поставена на последно място с годишен спад на цените на имотите от 6,3%. Сред последните в класацията са и Колкота (5,2%), Дубай (4,4%), Генуа (3,3%), Палермо, Ченай, Мумбай, Флоренция. Общо 11 града отчитат спад в цените на жилищните имоти през периода.

Според анализаторите на Knight Frank търсенето ще започне да се забавя с намаляването на спестяванията и затягането на паричната политика, което ще охлади нажежените цени на много жилищни пазари по света.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Ами след като има кой да купува - растат. Както беше казал един политик, на когото много му се подиграваха за това "За Бога, братя, не купувайте!" Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Ами ще си купим жилище в чужбина... Нали затова сме част от ЕС.. Сигнализирай за неуместен коментар