Доц. Малинов: Ще имаме правителство на промяната, може да имаме и нов президент

Промяната ще дойде от промяната в поведението на партиите, смята той

04.10.2021 | 21:44 Редактор: Тодор Петров

По кой сценарий тръгва държавата  - чакаме ли нов президент след избора на нов парламент? 

"Изходът е този път да се състави правителство. Ще има мнозинство и правителство, тъй като се натрупаха достатъчно грешки. Почти не виждам пространство за нови. Нищо не пречи някоя партия отново да се държи арогантно и безотговорно и да повтори грешките на ИТН", коментира в "Денят ON AIR" ръководителят на катедра "Политология" в Софийския университет доц. Светослав Малинов.

Според него голямата изненада вече се е случила с появата на новата политическа формация "Продължаваме промяната", която по думите му със сигурност ще присъства в следващия парламент.

Доц. Малинов е на мнение, че става дума за демонтиране на сегашния политически модел, в основата на който били ГЕРБ и ДПС. 

"Такова мнозинство ще има и формулата е ясна, само че този път се надявам никой да не повтаря грешките. Промяната ще дойде от промяната в поведението на политическите партии. Политическата сърцевина на резултатите от изборите ще бъде същата. Ще има мнозинство ГЕРБ и ДПС да бъдат в опозиция", каза още доц. Малинов пред Bulgaria ON AIR

Той очаква хората да отидат да гласуват, но изрази притесненията си относно високата смъртност заради пандемията. Това можело да спре с разумни основания част от избирателите.

"Много работа ще се свърши преди изборите. Този път голяма част от ангажиментите ще бъдат сключени пред очите на избирателите преди изборите. Диалогът ще се върне, защото няма друг изход. Тези, които бяха виновни за неформирането на правителство, ще получат демократична санкция (бел. ред. - ИТН)", заяви гостът в студиото.

"Сега правителство трябва да има, отговорността е огромна и разумът изисква всички да се стреснем", настоя той и подчерта, че кандидатите за президентския пост са много силни. 

"Президентските избори отиват на втори тур и той ще бъде много оспорван. Кандидатурата на Лозан Панов плътно се припокрива с част от българското общество, която от години иска реформи в съдебната система. Никой не познава като политик проф. Анастас Герджиков. Той е търсен, за да размие границите и да разтвори подкрепата за партиите, които ще застанат зад него. Той е типична кандидатура на партия в криза", посочи доц. Малинов.

По думите му е препоръчително кандидатите за президентския пост да търсят широка подкрепа, тъй като политическите партии не са в добра форма. А част от действията на Румен Радев не били обединителни, смята доц. Малинов.

"Имаме да възстановяваме институции и доверие, после вече ще се разделим на леви и десни. Това е нормалната политика. Не бива да си слагаме критерии, които не може да изпълним. Следващото правителство няма да бъде нито ляво, нито дясно. Ще трябва да преодолява кризи и най-голямото му достойнство ще бъде, че ще съществува", каза още ръководителят на катедра "Политология" в СУ.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК