България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Радев влиза с летящ старт в битката, проф. Герджиков бил странен и изненадващ избор

Коментар на Максим Бехар и Даниел Киряков в студиото на "България сутрин"

04.10.2021 | 08:49 Редактор: Тодор Петров

Президентската надпревара набира скорост и предизвиква все по-широки дискусии в обществото. Настоящият президент Румен Радев хвърли обвинения към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че се крие под тогата на проф. Анастас Герджиков. Meждувременно в битката се впуснаха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и председателят на НФСБ Валери Симеонов. 

"Издигането на кандидат-президентите от инициативни комитети означава, че партиите остават на заден план. Почти всички лидери са участвали във властта и са се компрометирали. Отдавна системата, която наричаме демокрация, не работи. Политическите партии ще остават все повече на заден план", коментира PR експертът Максим Бехар в "България сутрин"

По думите му придаваме малко по-голяма тежест на президентските избори, които нямали кой знае колко голямо значение в България. Но в последната седмица тази надпревара започнала да става интересна.

"Виждаме ректор на университет, виждаме съдия с авторитет с интересен кандидат за вицепрезидент. Този избор ще доведе до по-интелигента предизборна кампания. Тези хора трябва да отправят по-интелигентни послания към избирателите. Надявам се да има добър тон, така че цялата абсурдна борба между Борисов и Радев да бъде обезличена и забравена. В последните 4-5 години това, което видяхме в България,  няма нищо общо с политиката - двама души, които си разменят приказки от разстояние, от FB, от джипки...", посочи Бехар.

Той подчерта, че българският народ може да каже кой е президентът обединител, когато види в публичен телевизионен дебат тримата основни кандидати - Радев, Герджиков и Панов. Самият той е изненадан от кандидатурата на проф. Герджиков. На мнение е, че академикът трябва да има много силна аргументация да влезе в политиката, защото ще търпи много негативи.

"Трябва сблъсък на идеи, трябва да знае кой как мисли и как гледа на живота в България", настоя Максим Бехар. 

Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации е на мнение, че имаме действащ президент, който влиза с летящ старт в кампанията. 

"Двете служебни правителства, особено първото, се отличиха с размах в определени сектори. Проф. Герджиков е малко странен избор. Опитът на ГЕРБ да се еманципира от политическото си минало, подкрепяйки независим кандидат, не знам до каква степен ще излезе положителен. Въпреки че Софийският университет е марка, кандидат като Герджиков е неразбираем за част от страната. Същото важи за Лозан Панов. Панов поне защитава върховенството на закона", заяви Киряков пред Bulgaria ON AIR.

"Изборите са 2 в 1. Колкото и позицията на президент да е без никакви властови ресурси, тя дава вид на обществената оценка. Въпросът е кога най-накрая ще имаме жена кандидат за президент, говорим за стойностна фигура", каза още той.

Гледайте целия разговор във видеото:

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
2 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 2 години
Разбира се, че професор Герджиков ! Сто пъти за него и нула за Радев! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години
Всеки друг, но не и Радев Сигнализирай за неуместен коментар