Трафик от 250 ГБ/сек. е регистриран по време на кибератаката на "Преброяване 2021"

Това е целият международен капацитет на България

01.10.2021 | 11:01 Редактор: Георги Донков
Трафик от 250 ГБ/сек. е регистриран по време на кибератаката на

Трафик, равен на целия влизащ в България трафик на интернет, е бил отчетен по време на хакерската атака срещу електронното преброяване. 

"Той беше с размерите да запълни целия международен капацитет на България - интернет вход. Атаката е достигнала 250 гигабита в секунда. Това е все едно в едно шише да наливате през тясното гърло много повече вода – знаете, че се получава задръстване", каза експертът от Държавната агенция "Електронно управление“ Красимир Симонски.

Проверките на кибератаката продължават. Експертът посочи, че изводите насочват и към това, че може би тя е целяла съвсем съзнателно електронното преброяване да бъде блокирано.

"НСИ и цялата ни държава е станала жертва на някакви доста лоши и зли помисли. Тук може да се потърси  и къде е мотивацията. Някой, може би, е имал интерес да спре това преброяване или да го дискредитира", каза още Симонски.

В Националната статистика са отчели потенциалните рискове при влизането в системата и запазване сигурността на данните, но не са се замисляли "за достъпа до системата така сериозно". Заради проблема НСИ спря временно електронното преброяване още на старта му. Срокът за неговото провеждане вече изтече, информира БНР.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК