Край на електронно преброяване, данните вече се въвеждат само от преброители

Малко над 30% от домакинствата са се преброили електронно

30.09.2021 | 19:06 Редактор: Елеонора Танева

Последен ден за електронното преброяване. Срокът изтича в полунощ. След това единственият начин да се включим в статистиката е чрез преброител.

Борислав Василев е преброител в столичния квартал "Сухата река". Анкетирал е около 1000 домакинства. Малка част от тях са се преброили електронно.

"Аз лично очаквах повече, около 70%, но забиваше системата и това отказа много хора", сподели наблюденията си Борислав Василев.

Досега 2 300 000 души са се преброили електронно - това са 33% от хората. 2 000 000 души или 27% са се преброили с анкетьор. Или общо преброено досега е 60% от населението. 

Борислав разказва, че не е имал проблем при посещенията по домовете. Повечето хора реагират добре и му съдействат при попълването на анкетните карти. 

"Опитахме един път за се преброим електронно, но системата блокира и оставихме преброяването на преброителя", казва Георги, който вече е посетен от преброител. 

В района на Борислав се случва и да не му отворят, когато почука на някоя врата. Тази част на София има и бедни хора, има такива, които живеят без ток и вода.

"Ние не разбираме тия работи как стават", казва му жена от пореден адрес в списъка.

Физическите посещения на преброителите ще продължат до 10 октомври.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК