ББР с идея за създаването на иновационен фонд към инициативата "Три морета"

Банката стартира и нова програма в подкрепа на креативните и творчески индустрии

01.10.2021 | 13:22 Редактор: Елеонора Танева

Пандемията продължава да се отразява пряко върху доходите на българите. Цените на основни стоки и услуги се покачват. 

"Инфлацията в страната ни не е български феномен и е свързана с ефектите от пандемията. Тя създава необходимостта от редица мерки. Имаме натрупване от дефекти - от една страна бързият икономически растеж, който имаме като възстановяване след кризата. От друга страна, по време на самата криза имаше много отложено търсене. Това потребление предизвиква натиск върху цените нагоре", коментира главният икономист на Българската банка за развитие Илия Лингорски в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че Ковид кризата е предизвикала и други дисбаланси.

"Имаме трайно нарушаване и разкъсване на веригите на снабдяване. Когато предлагането не е в състояние да навакса толкова бързо новото търсене, се получават това, което виждаме по цял свят. Особено осезаемо е това по отношение на енергоносителите", подчерта Лингорски. 

Все пак инфлацията не е толкова тежка, колкото сме я усещали преди 10 г.

"Ако вземем малката потребителска кошница, инфлацията върху продуктите от основното потребление, тя е по-ниска от по-голямата кошница. Инфлационният процес не е с галопиращи темпове, не очакваме да видим такива темпове на инфлацията като от 2011 година. Характерът на причинителите на инфлацията е такъв, че те са концентрирани в някои сегменти на икономическата дейност, те не са върху цялата потребителска основа", добави главният икономист на ББР. 

Той прогнозира, че инфлацията до края на 2021 г. ще бъде между 3 и 4% , но е несравнима с предишни периоди на икономически турбуленции.

"Нашата страна влезе с добра макроикономическа рамка в самата криза миналата година. Тези котви, валутният борд и разумната фискална политика се отразиха положително върху общата картина в страната", заяви Илия Лингорски. 

Икономистът очаква българското предприемачество да бъде конкурентно и да се възползва от трудностите във веригите за снабдяване, за да заеме нови ниши и пазарни дялове.

"В тази насока ще бъде подкрепата на ББР към малкия и среден бизнес. Ние започнахме с подкрепа на креативните и творчески индустрии, които много пострадаха от пандемията. Те разчитаха само на компенсаторните мерки на правителството. Предлага се финансиране при облекчени условия с до 10% самоучастие, за да може този сектор да бъде подкрепен в периода на възстановяване", уточни гостът на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че както по време на кризата, така и сега в процеса на възстановяване, българската банкова система е с едни от най-добрите показатели в Европа. С възможност за насочване на ресурс за кредитиране. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК