Милен Велчев: Спускаме се по пропастта на високата инфлация и непосилния държавен дълг

Около Кирил Петков и Асен Василев може да се кристализира една бъдеща коалиция, смята той

13.09.2021 | 21:44 Редактор: Здравко Черкезов

Много десни икономисти са на съвсем аргументираното мнение, че когато икономиката расте с такива темпове, не е уместно да се генерира голям бюджетен дефицит. В период на растеж държавата трябва да намали дефицита и да спести част от извънредните приходи, за да може да се използват в период на криза. Това заяви бившият финансов министър Милен Велчев в предаването "Денят ON AIR".

Той не вижда сериозен мотив за новите разходи, освен задаващите се избори 2 в 1.

"Всеки разумен макроикономист си дава сметка какво ще стане, ако догодина поради Ковид-19 или друга причина отново влезем в криза. Тогава неизбежно дефицитът ще се увеличи повече и се спускаме по пропастта на високата инфлация и непосилния държавен дълг", смята той.

Бившият финансов министър прогнозира забавяне на перспективите за влизане в Еврозоната, тъй като растящата инфлацията заплашва да изтика България в нарушение на маастрихтските критерии.

"Но няма това камъче да обърне колата. Колата може да бъде обърната от по-дългосрочни решения, които ще доведат или до прекомерни дефицити за години напред, или от необходимост за вдигане на данъците. Това ще спре притока на чуждестранни инвестиции и ще изгони в чужбина тези, които искат да работят и да получават добри доходи", предупреди икономистът.

Според него място за "юпита" в българската политика винаги има, стига те да имат качества.

"Ако проект на Кирил Петков и Асен Василев се материализира, възниква въпросът откъде ще се търси подкрепа. Няколко партии ще станат донори на електорат, а сигналите, които тези бъдещи политици изпращат със своите политически действия, са по-скоро леви", изтъкна бившият финансов министър и посочи БСП като партия, която може да се окаже потърпевша на предстоящите избори. 

"Ако успеят да участват в предстоящите парламентарни избори, може това да доведе до разбиване на този блокаж в парламента. Може би те биха станали някакъв център, около който може да се кристализира една бъдеща коалиция", завърши Милен Велчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Другари, лявата идея тъкмо се справи с корупцията, като спря кражбите на злодеите от ГЕРБ, а още не е завзела изцяло вкластта и България се юрна по пързалката на инфлацията, с наклон от 60 градуса! Сигнализирай за неуместен коментар