Отоплението през зимата: Парното ще е два пъти по-скъпо от климатика

Най-евтин и икономичен източник на отопление и този сезон ще бъде термопомпата въздух-вода

28.09.2021 | 10:22 Редактор: Юлия Христова
Отоплението през зимата: Парното ще е два пъти по-скъпо от климатика

Парното ще е два пъти по-скъпо от климатика, показват разчетите на енергийните експерти. Най-евтино тази зима ще се греят къщи и малки кооперации с термопомпа. Отоплението само на духалка през деня обаче излиза много солено.

Парното е на седмо място по икономичност, показва анализ на Людмил Костадинов, главен експерт в Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), изготвен за в. "Телеграф". Той е изследвал 12 източника на отопление при цени на горивата към 8 септември тази година. В изчисленията са включени разходи за транспорт, загуби на отоплителните уреди и инсталации – котли, печки, радиатори и т.н., като всички цени на горива и енергия са на дребно и с включено ДДС.

Изследването сочи, че топлото от парно струва около 2 пъти (1,87) повече от климатика и почти 1,7 пъти повече от вносните въглища и дърва.

Сметките показват, че миналата година топлината от термопомпата е била 3 пъти по-евтина от тази на централното парно, а от климатика и печката с кюмюр и дърва струвала 2 пъти по-малко. Уредът, много популярен в скандинавските страни, обаче е подходящ за малки сгради, не и за огромните жилищни блокове, популярни у нас. Най-скъпо тази зима ще ни излезе топлината от електрическа печка духалка, когато я пускаме само денем.

Най-евтин и икономичен източник на отопление и този сезон ще бъде термопомпата въздух-вода. 1 квтч произведена с нея топлина към момента струва 5,3 ст. Същото количество енергия, добита от висок клас климатик, който също е вид термопомпа, струва 7 стотинки. Ако инсталациите са нови, заедно с цената за закупуване и монтаж тези два източника си разменят местата по икономичност, съответно с цена 9,9 ст. и 8,9 ст. на квт/ч.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Солено ще ни излезе топлото Сигнализирай за неуместен коментар