Нейков: Реалистично е бизнесът да получи помощите за тока около февруари 2022 г.

Кошмар е да минеш през цялата процедура, за да си произведеш сам нужната електроенергия, каза той

27.09.2021 | 22:00 Редактор: Юлия Христова

Може ли новите пенсии да вдигнат данъците? 

"Поетият ангажимент за подпомагане на бизнеса няма да мине без актуализация на бюджета. Това явно ще е една от първите задачи на следващия парламент", каза за "Денят ON AIR" бившият социален министър Иван Нейков.

По думите му ще е геройски подвиг, ако това се случи.

"Бюджет 2022 започва да живее от приемането на постановлението за изпълнението му, за което има около месец разлика. Реалистичният момент за получаването на такива помощи за бизнеса е около февруари 2022 г. Донякъде е вярно, че има проблем навсякъде в ЕС, защото има огромно търсене на електроенергия. Цената за българския потребител се формира на базата на сделки, които се наричат "ден за ден", обясни още Нейков.

Според него ще са нужни около 600-700 млн. лева за компенсации.

"Това обаче не решава проблемите, които доведоха до тази ситуация. Ако продължаваме ден за ден няма да имаме изход освен поскъпване цената на тока за битовия потребител", уточни Иван Нейков за Bulgaria ON AIR

Той е на мнение, че първо трябва да се реши проблемът с подкрепата на малкия и средния бизнес, след това управляващите да се карат по всички останали въпроси.

"Ще му помогнем на човека за няколко месеца или на бизнеса - хубаво! Но това няма да реши причините, довели до това положение. В България имаме над 200 слънчеви дни годишно и е кошмар да минеш през цялата процедура, за да си произведеш сам нужната електроенергия", обясни още събеседникът.

"Има пенсионери, които разчитат само на пенсия, но и такива, за които е само един от източниците на доход", заяви Нейков.

Гледайте целия разговор във видеото

 Харесайте страницата ни във Facebook ТУК