Два месеца до президентския вот: Кандидат на БСП може да спъне Радев?

Левицата може да внесе смут и да взриви изборите, смята политологът Христо Панчугов

14.09.2021 | 18:38 Редактор: Здравко Черкезов

Обратното броене за президентските избори започна. Точно два месеца остават до деня, в който българите ще гласуват кой да прекрачи прага на "Дондуков" 2. На този етап опонентите на Румен Радев все още не са ясни, но въпреки това в публичното пространство се спрягат редица кандидати за президентския пост. Анализаторите също очакват интересна кампания.

Още в началото на годината готовност да се кандидатира за втори мандат изрази държавният глава Румен Радев. 

"Този ранен анонс на нашата кандидатура цели да даде възможност политическите субекти да се позиционират спрямо оповестените принципи и приоритети", обяви той в началото на февруари. 

Веднага след направената заявка Радев получи подкрепата на БСП. С наближаването на предизборната битка обаче позицията на левицата се променя. Лидерът на партията Корнелия Нинова посочи, че Националния съвет на партията подкрепя досегашната президентска двойка, но започва също така и стъпки за номинации на свой кандидат.

От ИТН и част от депутатите от ИБГНИ вече заявиха своята подкрепа към президента Радев за втори мандат.

Бившите управляващи от ГЕРБ обаче все още търсят подходящия конкурент на Радев. 

В последните дни от ГЕРБ заговориха, че стесняват кръга на своите кандидати. Така се появи и името на Петър Стоянов, президент в периода 1997-2002. Самият Стоянов с писмено изявление сложи точка на спекулациите. 

"Искам да е ясно: нито аз съм се предлагал, нито някой ми е предлагал официално да бъда издигнат за президент. Моята евентуална кандидатура би имала смисъл само ако обедини всички десномислещи и проевропейски настроени избиратели в България. Но, за съжаление, те са фатално разделени", написа Стоянов.

Залаганията около това, кой ще издигнат предишните управляващи се увеличават. Вече се завъртяха имената на Кристалина Георгиева, бившия директор на Пирогов проф. Асен Балтов и бившия министър от НДСВ Даниел Вълчев. Според анализатори не е изключена възможността да видим в президентската битка непартиен кандидат. 

"Важно е кандидатът да бъде разпознаваем от самото начало. Не е задължително да е свързан с тази политическа формация, но да е ясно позициониран, в пространство различно от това на Румен Радев", обясни политологът Христо Панчугов. 

Изненади на 14 ноември не са изключени. Самата предпоставка за вот 2 в 1 ще засили политическите атаки. 

"Възможен кандидат на БСП срещу Радев доста ще промени Радев да бъде предизвестен. Ще внесе смут в неговата стратегия.  Ще видим изостряне на поведението и комуникацията, това би взривило вота", смята политологът.

Крайният срок за включване в президентската надпревара е 17 часа на 12 октомври.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Дончо
преди 2 години
Може! И бсп ще изчезне от картата хахахахаха Сигнализирай за неуместен коментар