Борисов: Най-големият проблем в държавата е Радев

Ще дойде наказателна процедура за свръх дефицит, алармира експремиерът

08.09.2021 | 17:39 Редактор: Здравко Черкезов

Решенията на депутатите да променят бюджета и рязко да повишат пенсиите са в полза на президента Румен Радев и минират работата на следващо редовно правителство. Така коментира актуализацията на финансовата рамка бившият премиер Бойко Борисов. 

Най-големият проблем в държавата, според Борисов, е президентът Румен Радев. 

"Юмрукът на Радев роди партии и коалиции, които не само доказаха, че не могат, не само се занимават с глупости, а и не разбират материята. А материята е, че бюджетът е най-важният политически закон", заяви лидерът на ГЕРБ.

След като ГЕРБ гласува с ДПС в народното събрание, депутатите от ИТН скандираха "годеж". Борисов обясни подкрепата така: 

"Защото нашето е 100 лв., тяхното е 120 лв. – и гласувахме за по-близкото до нас. А ИТН, когато предложиха Каримански заедно с ДПС за шеф на БНБ, какво правиха – годеж, секс, любов? А да видим, как ще ми отговорите", пита риторично Борисов.

А гласуването и промените в бюджета ще задължат следващо редовно правителство. 

"Това всъщност, което се прави в момента, е само в угода на Румен Радев, за да си спечели избори. Следващото правителство, което дойде, или трябва политически да се самоубие, като намали всичките тези разходи и той само да излиза и да обяснява колко е било добро служебното правителство. И отново хаос и еднолично негово правителство. Това е целта. Няма друга цел", посочи бившият премиер.

Последните действия на депутатите ще забавят влизането на страната в еврозоната, категоричен е лидерът на ГЕРБ. А, за да има пари за увеличенията, страната ни ще трябва или да тегли заем, или да увеличи данъците. 

"Ще дойде наказателна процедура за свръх дефицит. Това прави Радев в момента – самоубива следващо редовно правителство. И ако другите партии не го разбират, аз в такъв "годеж" няма да вляза", отсече Борисов.

Експремиерът показа и снимка от парламента, на която служебните министри Асен Василев и Стойчо Кацаров са без маски. И припомни, че той беше глобен за същото в Рилския манастир. 

"Че са богове, разбрахме! Кацаров, или плати глоба, или ми върни парите. Ето те изобличен! И всичките му лъжи са изобличени, но...", отбеляза той.

Борисов не скри и притесненията си, че изборите ще бъдат манипулирани, защото депутати не са променили Изборния кодекс, и не са разрешили преброяването на хартиените отрязъци от машините. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК