Пътуването с бърз влак поскъпва средно с 8%

Очакванията на транспортното ведомство са, че повишението ще подобри финансовото състояние на БДЖ.

01.03.2014 | 12:50 Редактор: Ралица Пейчева
Пътуването с бърз влак поскъпва средно с 8%

От днес пътуването с бърз влак ще поскъпне средно с 8%. По-високите цени обхващат направленията Варна, Бургас и Пловдив и се отнасят за влаковете със задължителна резервация. Пред телевизия Bulgaria On Air министърът на транспорта Данаил Папазов не изключи ново поскъпване на билетите в рамките на тази година.

Повишаването на цените са в резултат на увеличените капиталови разходи на националния железопътен превозвач. Целта да се повиши качеството на услугата, заявяват от БДЖ. От транспортното министерство са убедени, че промените са задължителни.

По думите на Папазов, мярката се предприема с цел подобрение на финансовото състояние на компанията. „Надяваме се, че ще има добър резултат. След период от три или четири месеца ще видим ефектът и ще преценим дали се налага цените още да бъдат завишавани или да останат на това ниво“, каза министърът.

Досега пътуването от София до Варна струваше 29 лв. От днес цената е почти 32 лв. Пътуването до Бургас поскъпва с близо 3 лв. Ще се запазят цените на абонаментните и железопътните карти, които дават право на различни видове намаления. Очакванията на транспортното ведомство са, че поскъпването ще подобри финансовото състояние на БДЖ. В началото на годината от правителството обявиха, че БДЖ подобрява финансовото си положение. За последното тримесечие на 2013 г. компанията е намалила дълга си с около 30%.

Вижте още в репортажа на Кремена Кръстева.