Дават по 20 лв. ваучери за храна на хора, за да се ваксинират срещу Ковид-19

Ваучерите могат да се дарят за близките на медици и учители, загубили битката с коронавируса

03.09.2021 | 19:06 Редактор: Елеонора Танева

Ваучери за храна като стимул за ваксинация. Подобна практика се въвежда за първи път у нас. Страната ни е на първо място по смъртност от Ковид-19 в Европа и на едно от последните по брой ваксинирани. 

В 5 града в България раздават ваучери за храна на всеки, който си постави ваксина в мобилните пунктове пред магазините на голяма търговска верига. Ваучерите са на стойност 20 лв. В София имаше хора, които се възползваха от предложението още в първия ден. Но имаше и такива, които бяха отблъснати от идеята за раздаването на ваучери на ваксинираните. 

"Това са смешни пари, които мен лично не могат да ме мотивират. Все още съм скептично настроен към ваксините и не бих поел този риск", коментира столичанин.

В Пловдив интересът беше голям. Опашка се изви от рано сутринта пред новия пункт.

"Работя с много хора, шофьор в градския транспорт съм и сега си сложих втора доза",  каза един от ваксинираните днес.

Освен да задържат ваучерите, хората могат да ги дарят за социално значима кауза в специално обозначени за целта кутии. Дарените от кампанията средства ще бъдат предоставени на фондация на медици и учители, загубили битката с Ковид-19.

"До момента 70% от хората ги даряват, ние даваме възможност да бъдат съпричастни с хора, пострадали от Ковид-19, така ние подкрепяме усилията на държавата да привлече повече хора да се ваксинират", уточни Филип Анастасиу, директор продажби във верига магазини.

Лекарите очакват по-голям интерес през уикенда. 

"Имаме всички ваксини. Хората избират сами, зависи какви са им заболяванията и решават", коментира Росалина Гаганиша от Бърза помощ.

За един ден през всички мобилни пунктове преминаха близо 150 души. Те ще работят до края на септември.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
владимир
преди 2 години
Ваучера е валиден само при покупки на стойност над 50лв. Сигнализирай за неуместен коментар