Разследват личен лекар за фиктивни ваксини срещу Ковид-19

Според разследващите тя била подтикната да направи това от съпруга си

02.09.2021 | 22:04 Редактор: Искра Ангелова
Разследват личен лекар за фиктивни ваксини срещу Ковид-19

Румъния започна първото разследване срещу личен лекар по подозрения за извършване на фиктивни ваксинации, съобщава телевизия Диджи24.

Първият личен лекар в Румъния, разследван за издаване на ваксинационен сертификат без извършване на имунизация, беше отведен за разпит днес. Става дума за лекарка от село Аниноаса, окръг Дъмбовица. Тя е заподозряна, че е извършила фиктивни ваксинации на 10 футболисти и е издала фалшиви ваксинационни удостоверения, за които е получила неправомерно 400 леи (81 евро) от Здравноосигурителната каса.

Според разследващите лекарката била подтикната да направи това от съпруга си, който е председател и треньор на въпросния футболен клуб. Полицейският инспекторат в Дъмбовица съобщи, че са издадени три заповеди за обиск и 13 души са отведени за разпит.

Румънските медии сигнализираха наскоро за явлението "ваксинация в мивката", при която личният лекар изхвърля серума в мивката, а лицето получава удостоверение, че е ваксинирано. Полицията започна разследване, след като няколко души с подобни удостоверения бяха приети в болница с тежки форми на Ковид-19.

Разследване на журналист от телевизия Диджи24 разкри мрежа от фалшификатори на ваксинационни сертификати, които предлагали фалшивите документи срещу 100 евро. Групата в руското приложение за комуникация Телеграм, в която се извършвал трафик на фалшиви ваксинационни сертификати, имала над 600 членове. Удостоверението изглеждало като издадено от ваксинационен център в Букурещ, а фиктивно прилаганата ваксина била на Джонсън и Джонсън, посочва телевизията, предава БТА.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК