Турски имам забрани ваксините срещу Ковид-19, уволниха го

Призовал жителите на Денизли да бойкотират всички видове антивирусни препарати

02.09.2021 | 18:20 Редактор: Искра Ангелова
Турски имам забрани ваксините срещу Ковид-19, уволниха го

Имам на джамия, разположена в град Денизли в Югозападна Турция, призова мюсюлманите да бойкотират ваксините срещу коронавирус, наричайки ги забранени, предава телевизионният канал Al Arabiya. Главната администрация на вакъфите го отстрани от работа, след като той отказа да оттегли противоречивата фетва (забрана). Властите започнаха разследване.

Според турски медии имамът е призовал жителите на Денизли да бойкотират всички видове антивирусни ваксини, във връзка с което главното управление на вакъфите го е отстранило от работа, а органите на реда са започнали разследване.

Абдулазиз Байдир, бивш професор в Истанбулския университет, коментира фетвата на турския проповедник в интервю за Al Аrabiya: "За да обявим забраната на ваксината, трябва да сме сигурни, че тя е вредна за организма". Той призова за внимателно проучване на информацията, когато става въпрос за такива медицински проблеми.

Главното управление на вакъфите не се ограничи само до уволнението на имама от работа: то стигна до мюфтията на града, където той проповядваше.

Самият мюфтия Денизли Мохамед Ашик каза, че е ваксиниран срещу коронавируса заедно с всички членове на семейството и призова хората да последват примера му, за да се предотврати по -нататъшното разпространение на вируса.

В коментари пред местните медии той отбеляза: "Ваксинацията е религиозен и граждански дълг и трябва да се насърчава".

Фетвата е приета по време, когато Турция регистрира хиляди нови случаи на коронавирус всеки ден. Това е поредният скок след относителното намаляване на инфекциите и смъртните случаи, съобщава "Фокус".

Турските мюсюлмански институции и теолози често приемат противоречиви фетви. Друг инцидент се случи преди няколко дни, когато Службата по религиозните въпроси забрани употребата на морски дарове под предлог, че морските обитатели умират веднага щом бъдат уловени.

Опозиционните партии в Турция се противопоставят на дейността на Службата за религиозни въпроси, тъй като тя противоречи на светския характер на държавата. Това твърди основната опозиционна Народно-републиканска партия, която обвинява религиозната институция за намеса в политически въпроси.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК