Нови мерки за неваксинираните в Турция: На кино, театър и концерт - с PCR

Изискване ще важи и за пътниците, които планират да пътуват на дълги разстояния

25.08.2021 | 10:18 Редактор: Искра Ангелова
Нови мерки за неваксинираните в Турция: На кино, театър и концерт -  с PCR

От 6 септември в Турция всички неваксинирани хора ще трябва да представят отрицателни резултати от PCR тестове преди да посетят социални събития, включително концерти, кина и театри.

Това изискване ще важи и за пътниците, които планират да пътуват на дълги разстояния със самолет, автобус, влак или друг вид обществен транспорт, съобщава Hürriyet Daily News, позовавайки се на циркуляр от Министерството на вътрешните работи.

Организаторите на събитието и персоналът ще трябва да проверят HES-кода на присъстващите. Последното е система за проследяване, съществуваща в страната, която освен всичко друго ви позволява да разберете дали човек е получил отрицателен резултат от PCR тест не по-късно от последните 48 часа, обяснява изданието.

По-рано президентът Реджеп Ердоган обяви, че PCR тестовете ще станат задължителни като част от усилията на правителството да ограничи разпространението на Ковид-19. Съгласно тези планове, неваксинираните учители, студенти и университетски служители също ще бъдат задължени да си направят анализ, преди да възобновят работата на образователните институции от 6 септември.

Въпреки ускорената ваксинация, дневният брой на заразените с Ковид-19 от юли миналата година е над 20 хил. Терапия за коронавирус. Ръководителят на катедрата по инфекциозни болести в университета в Анкара професор Исмаил Балик твърди, че в момента неваксинираните са най-голямата група сред тези, които се лекуват в интензивни отделения за коронавирус.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК