Затягат мерките за неваксинираните в Турция, нови ограничения има и в Нидерландия

В Израел вече се прилага трета доза ваксина - такава беше поставена на премиера на страната

20.08.2021 | 18:55 Редактор: Жаклина Иванова

От утре всички пътуващи от България за Нидерландия трябва да представят на превозвача сертификат за приключен ваксинационен цикъл или сертификат за преболедуване. А ако нямат такъв, трябва да представят отрицателен тест.

На този фон - ново затягане на мерките в Турция само за неваксинирани. За влизане в ресторант или кино, както и за пътуване в Турция, ще са необходими РСR тестове, съобщи лично президентът на страната Реджеп Ердоган.

"Ще изискваме редовни PCR тестове за неваксинирани срещу коронавирус студенти и университетски персонал. Ще направим и задължителни PCR тестове за полети и превоз на дълги разстояния, както и за влизане на места като кина и ресторанти", посочи той.

С началото на учебната година на 6 септември неваксинираните училищни служители ще трябва да правят PCR тест поне два пъти седмично. В страната има над 5,7 милиона случая на коронавирус от началото на пандемията, а над 51 000 пациенти са починали. Повече от 45 милиона граждани са получили първата доза ваксина срещу коронавирус.

В Израел вече се прилага трета доза ваксина - такава беше поставена на премиера. Той стана и първият лидер, на когото е поставена бустерната трета ваксина. Трета доза не се слага на хора под 40 години.

"Ако си поставите трета доза, ще можем да избегнем четвърти локдаун. Установихме, че ваксините са много ефикасни, това е сигурно. Това е начинът да ликвидираме вируса", коментира премиерът на Израел Нафтали Бенет.

По думите му страната е в разгара на битката с вируса. Тежките случаи на протичане на заболяването сред ваксинирани били сред хронично болни над 60 години, сочи проучване.

А в Австрия вече е регистриран първи случай на щама Ламбда, открит в Перу. През юли СЗО съобщи, че този щам е разпространен в над 30 държави в света, предимно в Южна и Северна Америка.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК