Защо е важно да се направи PCR тест преди ваксинация срещу Ковид-19?

Ако пациентът се почувства зле след ваксинацията и PCR е положителен, значи не ваксината е виновна

27.08.2021 | 07:42 Редактор: Десислава Атанасова
Защо е важно да се направи PCR тест преди ваксинация срещу Ковид-19?

Хората, които в момента са болни, не трябва да бъдат ваксинирани преди да оздравеят. Но понякога Ковид-19 се развива с малко или без симптоми. Следователно е възможно както тези, които наскоро са били болни, така и тези, които току-що са били заразени, но не знаят за това, да дойдат за ваксинацията.

"Ако ваксинирате човек, който е имал Ковид-19, той ще има "златен имунитет" - така може да се получи максималният и най-вероятно дългосрочен имунен отговор“, каза Анча Баранова, доктор на биологичните науки, професор в Училището по системна биология към университета Джордж Мейсън.

Тя уточни, че при тези условия ваксината няма да има време да формира имунния отговор на организма и ходът на заболяването ще зависи само от собствения имунен отговор на човека.

"Ковид-19 не се проявява веднага, защото на човек може да изглежда, че болестта му е следствие от ваксинация. Но всъщност това ще бъде коронавирус", допълва Баранова, цитирана от БГНЕС.

Избягването на такава ситуация е много лесно: преди ваксинацията трябва да се подложите на PCR тест.

Ако това не е направено и след ваксинацията лицето е имало съмнения относно здравето си, същият PCR тест ще помогне за разрешаването им.

"Ако пациентът се почувства зле след ваксинацията и PCR е положителен, значи не ваксината е виновна, а коронавирусната инфекция“, заключи Анча Баранова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК